1. Investitie de 600 milioane de euro la Cluj. In urma investitiilor americanilor de la Emerson si ale finlandezilor de la Nokia, Clujul a devenit o tinta pentru marile companii straine. Francezii de la PSA Peugeot Citroen au decis sa deschida - in urma unei investitii de minim 600 milioane de euro - o fabrica de automobile in parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu, au declarat pentru Ziua de Cluj surse din lumea de afaceri.

2. Pretul petrolului luat in discutie la summitul G7. Ministrul francez al economiei Christine Lagarde a declarat pentru Reuters ca intentioneaza sa propuna o startegie comuna de diminuare a pretului petrolului tarilor care se vor reuni la summitul G7.

3. Porsche a depus o plangere la tribunalul din Braunschweig impotriva consiliului de administratie al Volkswagen, relateaza AP. Reprezentantii concernului Porsche care detine 31% din actiunile Volkswagen sustin ca intampina dificultati in preluarea pachetului majoritar.

4. Americanii privesc cu neincredere economia nationala. Potrivit unei cercetari efectuate de Institutul Conference Board indicele de incredere in economie al americanilor se afla la cel mai jos nivel din ultimii 16 ani, transmite BBC News.

5. Sediul companiei Rompetrol va fi o cladire-turn de 110,7 metri inaltime, una dintre cele mai inalte constructii din Bucuresti. Toate constructiile din noul ansamblu vor folosi surse de energie alternativa, iar cladirile rezidentiale vor avea la primele niveluri zone comerciale si parcari, iar ultimele etaje vor fi terasate si vor fi amenajate ca gradini, scrie Cotidianul.

6. Revizii mai rare la Renault. Renault mizeaza pe majorarea perioadei dintre revizii cu 5.000 de kilometri, pentru toata gama de autovehicule comercializate in Romania, si pe programul „Rabla“ pentru cresterea vanzarilor marcii pe plan local, scrie Evenimentul Zilei.Pentru automobilele comercializate de Renault, reviziile periodice se vor face la 15.000 de kilometri pentru motoarele diesel, iar pentru motoarele pe benzina intervalul de service a crescut la 20.000 de kilometri.

7. Vodafone in crestere. Vodafone Romania a raportat pentru exercitiul fiscal incheiat la 31 martie, venituri totale de 1,184 miliarde de euro (1,678 miliarde USD), reprezentand o crestere de 11% (22,6% in USD) comparativ cu anul financiar precedent, relateaza Capital. Veniturile din servicii au crescut cu 10,4% (21,9% in USD) in ultimul an, ajungand la un total de 1,122 miliarde de euro (1,590 miliarde USD).

8. Salarii de top si beneficii. Managerii de top sunt platiti cu mii de euro sau chiar cu zeci de mii de euro, salariul reprezinta insa, in unele cazuri, numai jumatate dintre beneficiile pe care le primesc ei din partea companiilor, afirma Gandul. La nivel de top management, beneficiile, financiare si non-financiare, au o pondere importanta – de la 20% pana la 50%-60%. Beneficiile oferite managerilor pot cuprinde masina de serviciu, locuinta, asigurari de viata si de sanatate, prime de vacanta, bugete pentru cursuri si programe de MBA.

9. Primul indice imobiliar al Capitalei. Compania de consultanta imobiliara Colliers International lanseaza astazi indicele Bucharest Residential Index (BRE-Index), care va include informatii despre numarul de tranzactii imobiliare din Bucuresti in segmentul rezidential, dar si despre preturile medii ale locuintelor din Capitala, atat ale celor vechi, cat si ale celor incluse in ansamblurile rezidentiale noi, scrie Ziarul Financiar.

10. Creste productia de porumb. Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola in Europa de Est anul trecut, transmite Romania libera.

11. Schimbare la varful Vodafone. CEO-ul celui mai mare operator de telecomunicatii din lume, Arun Sarin, a confirmat ca isi va parasi functia in luna iulie. Vestea demisiei CEO-ului Vodafone, Arun Sarin, a luat prin surprindere industria telecomunicatiilor in conditiile in care compania a raportat un profit peste asteptari, relateaza Adevarul.

12. Creste numarul restantierilor la banci. Numarul datornicilor care nu si-au platit ratele catre banci a crescut cu 8% in ultima jumatate de an, conform datelor furnizate de Biroul de Credite. In acelasi timp, sumele restante s-au majorat cu 21%, a declarat seful Biroului de Credit, Serban Epure pentru Business Standard.

13. Retail de 54 miliarde de euro. Piata romaneasca de retail va ajunge in 2010 la valoarea de 53,7 miliarde de euro, fata de nivelul de 31,3 miliarde de euro inregistrat anul trecut, a declarat marti Alain Thys, managing partner al firmei belgiene de consultanta Future Lab pentru Cotidianul.