In primul trimestru al acestui an economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de perioada similara din 2007, mult peste estimarile analistilor si in ciuda conditiilor, cel putin aparent, neprielnice. Con­form datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica (INS), in primele trei luni ale anului Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la 86,74 miliarde de lei (23,5 miliarde de lei), ritmul de crestere anuntat fiind de aproape patru ori mai mare decat cel al UE27, de 2,4% in aceeasi perioada, conform Euro­stat.

Unii analisti sunt insa circumspecti. „Fie este vorba despre o exagerare a institutului, fie este vorba despre o crestere ciclica, ce coincide cu anii electorali, fiind vorba despre o apreciere determinata de consumul Guvernului pentru a organiza alegerile”, a declarat pentru Gandul Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

INS va prezenta abia joi structura cresterilor pe sectoare economice, de unde va reiesi motivul principal pentru acest rezultat. Majoritatea analistilor se asteptau la o apreciere de „numai” 7,5%, mai ales tinand cont de faptul ca BNR a fortat bancile comerciale sa ridice dobanzile la imprumuturi tocmai pentru a tempera consumul, motorul principal al economiei, si a reduce astfel inflatia.

BNR ar putea fi ajutata insa in lupta cu inflatia de un an agri­col bun, ceea ce ar trebui, in mod normal, sa duca la ieftinirea alimentelor, care sunt principala sursa de inflatie in Romania. „Un an agricol bun ar justifica scaderi de preturi la produsele alimentare si, totodata, dezinflatie. Pe de alta parte, ritmurile accelerate de crestere vor determina reinceperea discutiilor despre supraincalzirea economiei si necesitatea mentinerii dobanzii la nivele ridicate”, ne-a declarat Florian Libocor, economist sef al BRD-Groupe Société Générale.

Gandul