Romanii ar putea ajunge sa castige, in medie, 1.133 de euro brut, pe luna. Acest lucru ar putea fi posibil insa abia in 2020, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Pentru anul acesta se estimeaza un salariu brut mediu pe economie de 425 de euro. Asta inseamna ca un roman va castiga anul acesta, in medie, cu un euro mai putin decat un muncitor care lucreaza pentru salariul minim din Portugalia. In Romania salariul minim este de 140,20 euro, conform Federatiei Europene a Angajatorilor (FedEE).

“Evolutia salariului mediu pe economie ar trebui privita mai degraba prin perspectiva ritmului de crestere si mai putin a valorii propriu-zise”, a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Fond de Pensii. Altfel spus, acest indice reprezinta intr-o mare masura tendinta generala a pietei fortei de munca de a aprecia salariile angajatilor.

In ceea ce priveste costurile cu forta de munca romanii sunt in continuare printre cei mai ieftini angajati din Uniunea Europeana, depasiti numai de bulgari, in functie de costurile cu forta de lucru raportate la ora de munca. O ora de munca in Bulgaria ii costa pe angajatori, in medie, 1,65 de euro, iar in Romania 2,68 euro. In Ungaria nivelul este de 6,34 euro. In cazul Romaniei salariul platit angajatului reprezinta 72,1% din costul total, adica aproape doi euro. Cei mai scumpi angajati sunt cei din Elvetia, cu 33,81 euro/ora, Islanda, 32,37 euro si Suedia, cu 32,16 euro.

Gandul