Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a strans 18 milioane de euro din fiecare polita RCA. Firmele de asigurari spun fie ca nu e treaba lor sa faca publica existenta fondului, fie ca ii informeaza pe asigurati doar dupa producerea accidentului.

Asa cum precizam zilele trecute in GdS, din fiecare polita de asigurare obligatorie civila auto (RCA) 1,5% ajunge intr-un fond obligatoriu, numit Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), din care se platesc despagubiri pentru victimele accidentelor rutiere in care masina implicata este neasigurata sau daca autorul accidentului a ramas neidentificat.

Din pacate, populatia - potentiale victime ale accidentelor - nu a fost informata pana acum despre existenta acestui fond, desi el activeaza din 1996. In 12 ani, fondul a strans 18 milioane de euro, din care a platit daune numai 210.000 de euro. Asociatia respectiva are opt angajati, majoritatea din sistemul de asigurari. Conducerea acestui fond motiveaza ca opinia publica trebuia informata de firmele de asigurari care elibereaza RCA despre beneficiile FPSV, in principal despre daunele pe care le plateste asociatia catre victime.

In acelasi timp, mai multe societati de asigurari din Craiova spun ca mediatizarea trebuia facuta chiar de catre fond. Alte asemenea companii de asigurari din Banie sustin ca informeaza clientii despre despagubirile pe care le plateste fondul catre victime abia dupa producerea accidentelor, daca se situeaza in unul din cazurile enumerate mai sus, adica daca masina care a accidentat persoana era neasigurata sau daca autorul accidentului nu poate fi identificat.

Integral in Gazeta de Sud