Preturile-record ale petrolului sunt considerate ca fiind nejustificate de catre Arabia Saudita, cel mai mare exportator global de petrol, potrivit declaratiilor ministrului petrolului, Ali al-Naimi, citat de Bloomberg.

Arabia Saudita a anuntat oficial ca i-a invitat pe ministrii energiei din tarile producatoare si exportatoare de petrol la o reuniune de urgenta a OPEC, pe 22 iunie, pentru a discuta cauzele majorarii pretului titeiului, intalnirea urmand a avea loc la Jeddah.

Ali al-Naimi a subliniat, de asemenea, ca exista interes din partea companiei de stat arabe sa demareze exploatarea campului petrolier Khursaniyah, care ar permite forarea a 500.000 de barili de petrol pe zi, in urmatoarele luni.

Productia regatului saudit s-ar putea majora astfel pana la 9,5 milioane de barili pe zi. Anuntul Arabiei Saudite a dus la o scadere a pretului petrolului, in ultima sedinta de tranzactionare, de 1,4%, pana la 134,86 de dolari pe baril. Saptamana trecuta, pretul petrolului a inregistrat, pe ansamblu, o scadere de 2,7%.

Integral in Business Standard