Romanul da intr-un an cinci salarii lunare medii pentru achizitia de bunuri de larg consum, bugetul alocat fiind de 1.877 de euro. Din acest punct de vedere, cheltuielile romanilor sunt comparabile cu cele ale rusilor si cu 15% mai mari decat ale bulgarilor. Slovenii au un buget aproape dublu fata de noi pentru alimente, detergenti, electrocasnice sau articole de imbracaminte, in timp ce consumatorii din Europa de Vest aloca de trei ori mai mult, adica 5.497 de euro pe an.

Bananele, apa minerala, zaharul si uleiul de floarea-soarelui sunt cele mai vandute produse in hipermarketuri, atat cantitativ, cat si valoric, potrivit unei ample analize realizate de Business Standard privind sectorul de retail din Romania. Romanii cumpara pe credit frigidere, masini de spalat, televizoare si mobila, acest comportament de consum asigurand 12% din veniturile retelelor de hipermarketuri.

Ca formate de magazine, hipermarketurile se adreseaza tuturor segmentelor de populatie, discounterii se adreseaza in special segmentelor de populatie cu venituri mai mici, iar cash&carry antreprenorilor. “Aceasta tendinta are o reflectare fidela in ceea ce inseamna procesul de maturizare a sectorului de retail, mai ales din perspectiva gradului de sofisticare a consumatorului roman. Astfel, desi au fost parcurse deja doua etape in cadrul acestui proces (primul contact cu formele moderne de comert si socul expunerii la din ce in ce mai multe astfel de magazine), in continuare nu exista o diferentiere clara a principalelor concepte de retail (supermarket, hipermarket, discount)”, a declarat Ionut Pascu, senior consultant la compania de consultanta in strategie Roland Berger.

Business Standard