Firefox 3 tinteste un nou record. Versiunea a treia a programului de navigare pe internet gratuit Firefox, produs de organizatia non-profit Mozilla, a fost lansata oficial ieri, iar oficialii companiei se asteapta ca aceasta sa inregistreze un record in materie de descarcari intr-o singura zi, scrie BBC News. Versiunea precedenta, Firefox 2, a inregistrat 1,6 milioane de descarcari in primele 24 de ore de la lansarea din 24 octombrie 2006. Firefox 3 ar putea sa atinga nivelul de 5 milioane de descarcari intr-o singura zi, scrie EvZ.

Acord PSA Peugeot Citroën si Mitsubishi Motors. PSA Peugeot Citroën si Mitsubishi Motors au anuntat semnarea unui acord prin care vor dezvolta solutii de motorizare electrica pentru autoturismele de gabarit mic. Prin acest acord, PSA Peugeot Citroën care a a vandut din 1995 pana in 2005 peste 10.000 de autoturisme propulsate electric intentioneaza sa se pozitioneze ca lider de piata in domeniul autovehiculelor ecologie informeaza AFP.

Soc pe piata imobiliara. Trei dintre cele mai bine cotate zone ale Capitalei au inregistrat in ultima luna scaderi dramatice ale preturilor apartamentelor, de circa 20%, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar pe baza ofertelor de vanzare publicate pe anuntul.ro. Astfel, daca in mai un apartament de 80 de metri patrati in Aviatiei depasea 200.000 de euro, in iunie a ajuns la 170.000 de euro.

Nationala a sunat adunarea la bere. Campionatul European de fotbal aduce majorari de 20 – 25% ale vanzarilor de bere, peste cresterea obisnuita generata de sezonul de vara. In grupe romanii au baut 1,5 milioane de hectolitri de bere. Pana la sfarsitul lunii iunie, producatorii de bere estimeaza un consum de aproape 3 milioane hectolitri, afirma Financiarul.com.

Cele mai vandute modele Nissan. In Romania, in topul vanzarilor din luna mai se afla Nissan Navara cu 59 de unitati, urmat de Tiida, cu 55 de unitati. Nissan Qashqai continua sa se bucure de succes si pe plan local fiind vandut in 41 unitati in aceasta luna, iar noul Nissan X-Trail atrage tot mai multi clienti comparativ cu modelul anterior, atingand cifra de 25 unitati in 2008 vs 11 unitati in 2007, scrie AutoNews.

Suntem in topul Europei la scumpirea alimentelor. Comparativ cu alte state ale UE, luate separat, tara noastra se plaseaza in functie de cresterea preturilor la produsele agroalimentare pe locul al patrulea, dupa Lituania, unde scumpirea produselor agroalimentare a fost de 47,1%, Estonia (46%), Marea Britanie (38,6%) si Letonia (33,1%), relateaza Cotidianul.

Bancile afiseaza dobanzi cu doua cifre la depozite. Inventivitatea bancherilor a inceput sa fie folosita si pe segmentul economisirii, nu numai pe cel al creditarii. Piraeus Bank a lansat un depozit la termen, atat in lei, cat si in valuta, cu dobanda progresiva. In cazul unui plasament in lei pe sase luni, rata dobanzii porneste de la 6% si ajunge la 16%, iar pentru 12 luni, ratele pleaca de la 6,50% si cresc pana la 17%. Iar un astfel de nivel al dobanzii nu a mai fost inregistrat de la inceputul anului 2005, scrie Financiarul.com.

Statul va acorda despagubiri in valoare de 7,1 milioane lei pentru zece terenuri cu o suprafata totala de 1.100 metri patrati necesare constructiei pasajului Baneasa, scrie Gandul.

Piata masinilor second-hand s-a dublat. In timp ce vanzarile de automobile noi inregistreaza scaderi semnificative, piata autovehiculelor la mana a doua creste, datorita schimbarii formulei de calcul a taxei de prima inmatriculare. Potrivit datelor furnizate de Romania libera, in primele patru luni ale anului 2008 inmatricularile de autoturisme rulate aproape ca s-au dublat, pana la 58.103 unitati, fata de 20.409 unitati in perioada similara a anului 2007.

Salariile artistilor romani s-ar putea tripla. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa noile norme de aplicare ale legii institutiilor de spectacole, potrivit carora personalul artistic va primi salarii duble sau triple fata de cel actual. In cazul in care noile reglementari vor fi aprobate, salariile artistilor vor putea sa ajunga de la nivelul actual de 800-1.500 lei, pana la 4.200 lei, relateaza DailyBusiness.

Romanii iau credite de la banci de 20 milioane de euro zilnic. Imprumuturile contractate de populatie au urcat cu 10%, respectiv 7,2 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) pe primul trimestru, deci cu circa 20 milioane de euro pe zi. Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii martie soldul creditului contractat de populatie ajunsese la 76,54 miliarde de lei (20,5 miliarde de euro), titreaza Ziarul Financiar.

Romania, o treime din deficitul UE. Cu un deficit comercial de 4,9 miliarde euro pe primul trimestru al anului, Romania se situeaza pe pozitia 21 din cele 27 de state ale Uniunii Europene, intr-un clasament al balantei comerciale, potrivit Romaniei libere. Topul este dominat de Germania cu un surplus de 50,4 miliarde de euro. Polonia a consemnat un deficit comercial egal cu cel al Romaniei, conform datelor Eurostat. In cazul Romaniei deficitul comercial a crescut usor la 4,9 miliarde de euro in primele patru luni ale acestui an, de la un deficit de 4,4 miliarde de euro in perioada similara a lui 2007.

Destituire. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, il va destitui, cel mai probabil azi, pe directorul general al Societatii de Turism Feroviar (STF), Luminita Gliga, unul dintre responsabilii pierderii hotelului Astoria de catre societate, informeaza Cotidianul.

Cele mai ieftine afaceri in franciza prezente pe piata romaneasca necesita investitii de 3.500 de euro, iar cele mai scumpe depasesc doua milioane de euro, potrivit Evenimentului Zilei. Cele mai ieftine francize dupa investitia totala initiala sunt Rodipet (350 de euro), Trident Dental (500 de euro) si American Hot Dog (incepand cu 800 de euro).