Tandemul presedinte de Consiliu Judetean cu primar de resedinta de judet a permis reinscaunarea vechilor grupuri de interese de pe timpul PSD si legitimarea celor deja existente. „Financiarul" a dat o raita prin afacerile si cercurile de interese prin care se invart cei doi „vatafi" ai fiecarui judet, astazi urmand sa va prezentam „cuplurile tamaduitoare" din jumatatea de nord a tarii, care va vor intampina „cu paine si sare” de va hotarati sa investiti intr-o fabricuta pe „teritoriul” lor sau sa castigati o licitatie publica organizata in aceste judete.

Tandemurile din cele 20 de judete din jumatatea de nord a tarii isi impart timpul dintre o licitatie publica acordata sponsorilor de partid cu propriile afaceri, care se intind de la mici SRL-uri de comert cu amanuntul pana la cumpararea/vanzarea de energie electrica de la marii producatori de stat. Principalele centre industriale - Clujul, respectiv Iasiul - au avut o evolutie similara: daca in cazul primului, grupurile de interese din jurul PD-L si-au intarit influenta - Emil Boc aducandu-si finul la sefia Consiliului Judetean - in cazul celui de-al doilea PSD-ul a recastigat Primaria Iasiului si, in plus, are acum si sefia Consiliului Judetean, ambii ocupanti ai portofoliului fiind arondati aceluiasi grup de interese din jurul unui marunt „jongleur politico-economic”, Cezar Caluschi.

Reintoarcea lui Sechelariu

Poate cel mai neasteptat rezultat al uninominalului pentru cele 20 de judete din nordul tarii este inscaunarea la sefia Consiliului Judetean al judetului Bacau a aparent neinsemnatului Andrei Benea de la PSD. Acesta insa readuce la suprafata intreaga retea de interese economice a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, caruia i-a fost sef de cabinet cand acesta era inca in functie.

La prima vedere, Benea este un tanar politician in devenire, de numai 33 de ani, caruia afacerile nu-i sunt cartea castigatoare. Numai ca mama, tatal sau sora lui Benea si apropiati ai acestuia detin o serie de SRL-uri ce-si vor dezvolta in curand apetitul pentru licitatiile publice: Anas Intermed, Comser Company, Comservice Company, Extremis Muzinpres, Rolail, Xerodocument Center. Cateva din companiile lui Benea sunt chiar foarte profitabile, afisand marje de profit de invidiat: Rolail, care se ocupa cu activitati de secretariat si traducere, a raportat pentru 2006 o cifra de afaceri de peste 90.000 de lei si un profit brut de peste 60.000 de lei. Anas Intermed, care se ocupa de intermedieri in comertul cu produse diverse, a avut cu un singur salariat in 2006 o cifra de afaceri de 835.000 de lei si un profit brut de 830.000 de lei.

De altfel, Benea a participat in tandem cu Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor pe timpul lui Miron Mitrea. Benea va trebui sa convietuiasca in interesul bacauanilor cu liberalul Romeo Stavarache, cel care a castigat Primaria Bacaului. Oficial, afacerile acestuia se reduc la Prod Cresus, un producator de imbracaminte, detinut alaturi de sotia sa. Afacerea primarului a fost in 2006 de 2,4 milioane de lei cu o marja a profitului net de 10%, ambii indicatori avand scaderi serioase (de aproape 50%) fata de anul precedent.

In afacerile publice, Stavarache a preluat ceva din Sechelariu, preferand sa ofere in anul electoral, printre altele, contractele de maturat stradal clientilor politici din PNL.

Financiarul