Piata serviciilor medicale din Romania se va dubla pana la sfarsitul anului 2012, urmand a ajunge la o pondere de 5,4% din produsul intern brut (PIB), pe fondul cresterii cheltuielilor de sanatate cu 85% fata de anul 2007, arata un studiu Deloitte.

In conditiile in care, in 2007, cheltuielile alocate pentru sanatate in Romania s-au situat la 8,2 miliarde de dolari (circa 6 miliarde de euro), pentru anul 2012 se asteapta o crestere cu 85% a bugetului alocat pentru servicii medicale. Daca luam in calcul estimarea Comisiei Nationale de Prognoza, care indica un PIB de 233 miliarde euro in 2012, atunci cheltuielile romanilor pentru sanatate ar putea ajunge la 12 miliarde de euro, nivel dublu fata de cel inregistrat in 2007.

Cu toate acestea, cheltuielile pentru servicii medicale din Romania sunt reduse comparativ cu media actuala a tarilor europene, de aproximativ 9,4% din PIB, ceea ce ii determina pe analistii Deloitte sa considere ca piata de profil este "relativ subdezvoltata". "Perspectivele sunt moderate, piata are inca dimensiuni reduse, dar Guvernul incurajeaza infiintarea de unitati private de sanatate", spun analistii Deloitte.

Nivelul redus al pietei, comparativ cu media europeana, se datoreaza faptului ca in Romania cea mai mare parte a cheltuielilor pentru sanatate se realizeaza prin sistemul asigurarilor de stat, iar multe dintre platile pentru sanatate sunt neoficiale. Statul aloca din fondurile sistemului de asigurari pentru sanatate suma de 3 miliarde de lei pentru medicamente compensate.

Fiecaruia dintre cei 8,2 milioane de contribuabili la CAS ii revine o "reteta" de 367 lei pe an pentru medicamente compensate, adica un leu pe zi. Situatia este confirmata si de reprezentantii companiilor medicale private din Romania care spun ca, piata autohtona a serviciilor medicale este dominata de stat, serviciile private detinand o pondere de numai 7-8%. "Piata serviciilor medicale este dominata de stat, serviciile private reprezinta inca un segment mic de piata, insa exista o categorie de clienti din clasa mijlocie, cu venituri medii si peste medie, care solicita servicii de calitate.

Romania Libera