Romanii nemultumiti de tratamentul bancilor au depus 400 de reclamatii legate de clauzele contractuale. Asaltata de reclamatii privind clauzele din contractele de creditare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a solicitat bancilor sa asigure dobanzi si comisioane fixe pe toata durata imprumutului. Daca bancherii ar putea sa-si calce pe inima in ceea ce priveste comisioanele, altfel stau lucrurile cand vine vorba de dobanda.

„ANPC ne-a atras atentia ca exista unele clauze unde, in conformitate cu normele europene si legislatia europeana, ar trebui sa aducem unele ajustari. Ajustarile se refera la doua aspecte foarte importante, respectiv dobanzile si comisioanele“, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

El a aratat ca principala problema ridicata de ANPC a fost cea legata de dobanzile variabile, care in opinia bancherului nu pot deveni fixe. O alta solicitare a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor se refera la introducerea obligativitatii bancilor de a pune la dispozitia clientilor contractul de credit timp de zece zile inainte de fi semnat.

Integral in EvZ.