Cea mai mare companie din Rusia va continua sa se extinda in toata lumea, in conditiile in care creste cererea de hidrocarburi si se accentueaza dependenta Uniunii Europene de gazele naturale rusesti.

Gazprom si-a propus sa devina cea mai mare si mai influenta companie energetica din lume, fara a neglija insa piata interna, a anuntat ieri directorul executiv al gigantului rus, Aleksei Miller.

Scopul companiei Gazprom - care are de ieri un nou presedinte al Consiliului de Administratie, in persoana fostului premier, Viktor Zubkov - este acela de a atinge o capitalizare de piata de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, intentionand sa se extinda nu doar in Europa, ci si in America de Nord, Asia si Africa, precizeaza Miller intr-un interviu acordat „Financial Times“.

In ceea ce priveste dependenta Uniunii Europene de gazele naturale din Rusia, Miller apreciaza ca aceasta va creste din cauza cererii tot mai mari si a scaderii productiei interne. Pe viitor, gazoductul South Stream va permite Gazprom sa furnizeze suficient gaz Europei, „asa cum o face de patru decenii“, a adaugat acesta. Declaratiile sale au venit pe fondul discutiilor de la Hanti- Mansiisk dintre fostul sef al Gazprom, presedintele rus Dmitri Medvedev si cel al Comisiei Europene, Jose Barroso. Ieri, in ultima zi a summitului UE-Rusia, Barroso a evitat sa vorbeasca despre dependenta, ci a preferat sa foloseasca termenul de „interdependenta“.

Integral in Evenimentul Zilei