Luand in calcul inflatia, indicele castigului salarial real in luna mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a crescut cu 13,7%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.636 lei), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (697 lei).

Reprezentantii sindicatelor afirma insa ca aceste cresteri ale salariului mediu nu sunt concludente si nu reflecta o imbunatatire de ansamblu a nivelului de trai, acesta fiind rezultatul majorarii unor salarii la nivelul conducerii din sectorul bugetar.

Influenta primelor

Acordarea primelor ocazionale (de Paste) si productia mai mica au determinat in majoritatea sectoarelor economice scaderi ale castigului salarial in luna mai 2008, comparativ cu luna precedenta. Cele mai mari scaderi (20%-23%) ale castigurilor salariale inregistrate in luna mai 2008, comparat cu mai 2007, au fost in industria prelucratoare a titeiului, transport rutier si cocsificarea carbunelui, iar cele mai mici scaderi (4%-7%) au fost in industria miniera, distributia apei, fabricarea celulozei, posta si telecomunicatii.

Indicele castigului salarial real pentru luna mai 2008 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,8%. In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial, determinate, in principal, de acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/ aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Romania Libera