Vanzarile Dacia au crescut cu 13,3% la nivel global in primul semestru, la 127.276 de vehicule, consemnand astfel cea mai buna evolutie procentuala dintre marcile grupului Renault in perioada analizata. In acelasi timp insa, vanzarile Dacia pe piata romaneasca au scazut cu aproape 12%, de la 51.312 unitati comercializate in primele sase luni ale anului trecut pana la 45.852 de unitati in prima jumatate a acestui an, reiese din datele companiei.

Exporturile au atins aproape doua treimi din totalul vanzarilor Dacia, iar cele mai bune rezultate au fost consemnate in Franta, Germania si Algeria.

Astfel, dupa prima parte a lui 2008, piata romaneasca mai inseamna doar un sfert din vanzarile totale ale Dacia, in timp ce anul trecut depaseau 50%. Dacia ramane totusi liderul pietei auto autohtone, cu o cota de piata de 28%.

Romanii cumpara berlina, strainii - break

Romanii au ramas fideli modelului Logan berlina, aflat in al patrulea an de comercializare, in timp ce strainii au preferat breakul.

In primele sase luni s-au vandut in Romania 30.265 de Loganuri berlina si 9.244 de unitati de Logan MCV. In clasament urmeaza Logan VAN cu 3.199 de unitati, Logan Pick- Up, cu 2.168 de unitati si Sandero, lansat la inceputul lunii iunie, cu 952 de unitati. Modelul Sandero a inregistrat 5.100 de comenzi pana la sfarsitul lunii iunie.

Loganul MCV a fost cel mai bine vandut model Dacia in strainatate, cu aproape 50.000 de unitati comercializate. Chiar si asa, Loganul berlina s-a vandut mai bine in afara (cu 32.347 de unitati) decat in tara. Circa 540 de Sandero au fost deja vandute in Europa.

Alaturi de Portugalia, unde livrarile de vehicule Dacia au inceput de cateva luni, tarile scandinave vor completa in a doua jumatate a anului lista pietelor de export ale constructorului auto de la Mioveni.

Evenimentul Zilei