Bancile din Romania vor fi obligate sa aplice de la sfarsitul acestei luni noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Reglementarile vor fi discutate de conducerile institutiilor de credit membre ale Asociatiei Romane a Bancilor la sfarsitul acestei saptamani.

Pana atunci, fiecare institutie de credit isi va prezenta pozitia in legatura cu proiectul BNR, a anuntat, ieri, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Unele banci au venit deja cu propuneri de modificare a proiectului BNR. Oficialii Volksbank au declarat, ieri, ca vor cere o delimitare clara intre conditiile impuse bancilor care practica o politica de risc si celelalte.

„Nu va fi o problema pentru noi sa implementam regulamentul BNR, intrucat am facut si pana acum analize de tip stress test, fiind incluse in produsele noastre, insa ar trebui sa se faca o separare clara intre bancile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, si bancile agresive pe acest segment“, a afirmat, ieri, vicepresedintele Volksbank pentru risc si retail, Herwig Burgstaller. Acesta a adaugat ca institutia pe care o reprezinta nu ar trebui sa intre in colimatorul BNR. „Daca portofoliul nostru ar avea o evolutie negativa, as intelege ca BNR sa intervina, insa din moment ce banca este foarte atenta la riscuri, nu vad necesitatea acestor impuneri“, a afirmat presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Potrivit datelor bancii, creditele de consum negarantate reprezinta circa 5% din portofoliul imprumuturilor acordate de institutie pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare si imprumuturi de nevoi personale garantate.

Evenimentul Zilei