Specialistii de la compania nationala Romgaz au identificat rezerve de gaze naturale in judetul Iasi, in zona Mircesti – Halaucesti. In anul 2004, magnatul Frank Timis a concesionat jumatate din terenul din vestul judetului pentru a gasi petrol.

Descoperire geologica importanta in estul tarii: o sonda instalata anul acesta intr-o comuna ieseana a indicat ca in judet sunt rezerve de gaze ce pot fi exploatate la capacitate industriala. Cercetarile au fost facute de expertii de la Romgaz Medias, care au prospectat zona Iasiului pentru o lunga perioada de timp. Dupa indelungi cautari, efortul celor de la compania din Medias a avut rezultat pozitiv: in zona Mircesti - Halaucesti, din judetul Iasi, exista rezerve de gaze naturale. Singura problema care se mai pune este daca aceste resurse pot fi extrase cu ajutorul sondelor instalate la capacitate industriala.

Expertii Romgaz au confirmat informatiile si au explicat cum s-a ajuns la descoperirea primului zacamint. „Zona in discutie face parte din perimetrul de explorare RG05 Moldova Sud, concesionat de catre SNGN Romgaz SA de la ANRM. In urma efectuarii lucrarilor de cercetare seismica si geochimica executate pana in anul 2005, a fost identificat ca potentiala zona de acumulare a hidrocarburilor arealul din jurul satului Halaucesti.

Pentru confirmarea existentei zacamintelor de gaze cu debite industriale si pentru identificarea volumului resurselor existente este necesar a se fora un numar de sonde cu caracter de explorare. In acest scop, a fost forata prima sonda in partea de sud a localitatii, sonda ce a confirmat existenta gazelor cu debite industriale”, ne-a precizat Mircea Hodarnau, din cadrul Departamentului de relatii publice si comunicare al SNGN Romgaz SA.

Financiarul