Operatorii de telefonie mobila mai au la dispozitie cinci ani, in loc de doi, pentru a reduce gradual tarifele la roaming in spatiul UE.

Comisia Europeana (CE) si-a temperat tonul in relatia cu operatorii de telefonie mobila in ceea ce priveste reducerea tarifelor percepute in roaming in interiorul Uniunii Europene. Acestea vor fi reduse, anual, cu 3 centi pe minut, timp de 5 ani de acum incolo, adica pana in 2013. „In loc sa ne oprim in 2010, vom continua sistemul pana in 2013“, a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, luxemburgheza Viviane Reding.

E pentru prima data cand CE confirma ca va propune prelungirea acestui termen. Astfel, reducerea pe anul acesta pentru serviciile de voce trebuie facuta pana pe 30 august anul curent. Dupa aceasta data, operatorii de telefonie mobila vor putea aplica tarife maxime de 46 de eurocenti pe minut in roaming in spatiul UE, comparativ cu 49 de eurocenti acum.

In 2013, dupa cele cinci reduceri, cate una pe an, un minut de convorbire in roaming va costa 34 de eurocenti pe minut. Tarifele maxime pentru apelurile primite vor fi reduse la 10 eurocenti pe minut pana in 2013, de la 24 de centi in prezent, a mai spus Reding.

„Buzunarul operatorilor“, afectat

Setul de masuri va afecta negativ „vistieria“ operatorilor de telefonie mobila. Planul de reducere a tarifelor va fi prezentat de CE in octombrie, Parlamentului European si guvernelor statelor membre UE. Fara acordul acestora, el nu va intra in vigoare. Reding doreste si reducerea tarifelor pentru mesajele text efectuate in roaming de pe telefoanele mobile sau pentru roamingul de date, in spatiul UE.

„Tariful pentru trimiterea unui mesaj text sau transferul unor date intr-o tara straina nu ar trebui sa fie mult mai ridicat decat cel din tara de origine“, a afirmat Reding. CE doreste reducerea la jumatate a pretului mediu pentru un mesaj text trimis in roaming. Costul mediu al unui mesaj text in regim de roaming a fost in UE, in perioada octombrie 2007- martie 2008, de 0,29 euro.

Integral in Evenimentul Zilei