Pentru un sejur de sapte zile aveti nevoie de un buget de 1.200 de euro

Imparati, poeti si, peste veacuri, bogatani de pe toate meridianele le-au vizitat si nu s-au mai indurat sa plece. Unii au poposit aici pentru toata viata, altii au revenit an de an. Insulele Capri si Ischia sunt doua destinatii de vacanta demne de vazut macar o data in viata, pentru ca apoi sa va doriti sa le revedeti.

Daca Ischia e recomandata pentru relaxare, fiind bogata in ape termale, Capri este potrivita pentru cei romantici, care iubesc deopotriva si muntele, si marea. Ceva au in comun aceste doua insulite din largul Marii Tireniene: albastrul intens al Mediteranei, potentat de soarele darnic, combinatie care lua vederea marinarilor care tot priveau in zare. Si tarmurile dantelate, modelate de vant, plus puzderia de flori si arbusti parfumati, care dau un „aer tamaiat”celor doua destinatii, cel putin vara.

Insa bugetul necesar pentru a ajunge aici este peste medie, din cauza tarifelor la cazare in principal. „Esentele scumpe stau in recipiente mici”, spune un proverb care se potriveste ca manusa insulei Capri, o palma de pamant de sase kilometri lungime si doi latime. Stiam ca are o istorie veche, de pe vremea fenicienilor, ca imparatul roman Tiberius si-a stabilit aici cartierul general, ca au venit sa o vada poeti, industriasi care si-au construit case de vacanta pe Capri.

Am ajuns aici cu o salupa expres, care a “taiat” rapid distanta de la Sorrento, aproape zburand prin aer. Portul este plin de vase de toate marimile si standardele de eleganta, nefiind prea pitoresc, per ansamblu. Cu toate acestea, aici este zona turismului “de masa”, dat fiind ca pe insula vin - si majoritatea pleaca dupa cateva ore - aproximativ jumatate de milion de turisti anual, care se pot lauda ca au mai vazut inca o destinatie.

Atmosfera de triaj se schimba radical dupa urcusul „in ac” cu un funicular modern, dupa care ajungi direct in inima insulei: oraselul Capri.

Integral in Financiarul