Standard&Poor’s crede ca Executivul de la Bucuresti provoaca supraincalzirea economiei, consumand mai mult decat creste PIB-ul.

Practicarea de catre Guvern a unor politici fiscale bazate pe cresterea cheltuielilor duce la adancirea deficitelor si ameninta ratingul de tara, avertizeaza analistii. Potrivit unui raport al agentiei internationale de evaluare Standard&Poor’s, ratingul de tara al Romaniei „este amenintat" din cauza faptului ca Guvernul promoveaza politici fiscale prociclice (n.n. – care favorizeaza cresterea cheltuielilor in anii electorali), provocand adancirea deficitului bugetar si supraincalzirea economiei.

La fel ca in Lituania si Letonia, „in Romania cheltuielile bugetare au crescut mai repede decat produsul intern brut (PIB) nominal si au determinat aparitia unor politici fiscale prociclice, care au adancit deficitul bugetar", arata raportul Standard&Poor’s. Ratingurile celor trei state mentionate au, in prezent, perspectiva negativa, ceea ce reflecta incapacitatea guvernelor de a gestiona dezechilibrele economice in crestere.

Integral in Adevarul