Conducerea Bancii Nationale, in frunte cu guvernatorul Isarescu, refuza sa-si mai treaca in declaratia de avere salariile si scrie, la unison, „conform fisei fiscale“. Agentia de Integritate spune ca este ilegal.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a refuzat sa-si treaca, in ultima declaratie de avere completata si postata pe site-ul institutiei, salariul pe care il primeste. In dreptul rubricii „venituri din salarii“, Mugur Isarescu a scris „conform fisei fiscale“, lucru care face secret salariul sau, dat fiind faptul ca Fiscul nu poate divulga publicului date despre veniturile persoanelor fizice.

Interesant este ca guvernatorul nu a procedat asa in declaratia de avere anterioara. Potrivit documentului (actualizat pe site-ul BNR cu ziua de 22.11.2007, dar in care apare sintagma „completat in 25 ianuarie 2006“), venitul castigat din salariul de la BNR a fost de 297.722 de lei in ultimul an fiscal.

Asta inseamna un venit lunar mediu de 24.810 lei, adica 7.400 de euro, la cursul mediu din 2007.

Practica secretizarii pare sa se fi extins la nivelul intregii conduceri a bancii centrale, dat fiind ca si in declaratiile de avere din iunie 2008 ale prim-viceguvernatorului Florin Georgescu si ale viceguvernatorilor Eugen Dijmarescu si Cristian Popa apare scris acelasi lucru la rubrica salarii: „conform fisei fiscale“.

Am solicitat Agentiei Nationale de Integritate un punct de vedere referitor la corectitudinea introducerii sintagmei „conform fisei fiscale“ in declaratia de avere. „Avand in vedere dispozitiile legale, declaratiile vor fi completate la toate rubricile prevazute in formular. Astfel, anexa I, sectiunea VII din OUG nr. 14/2005, «Venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat», prevede la ultima rubrica obligativitatea declararii «venitului anual incasat»“, suna raspunsul ANI. Cu alte cuvinte, guvernatorul BNR era obligat sa scrie suma efectiva incasata. Mai mult, din ce spune ANI, el ar putea fi chiar amendat pentru ca n-a facut-o. „Neindeplinirea acestei obligatii este sanctionata contraventional“, spune ANI.

Cotidianul