Creati mai intai pentru uz pur militar (protectie, transport de arme si diverse echipamente, alaturi de 2 pana la 5 pasageri), „monstrii” 4x4 au devenit ulterior un produs de lux pentru oamenii cu un buget generos, dornici de vehicule puternice offroad si distractie. Cel mai cunoscut vehicul de acest gen este Hummer H1. Rand pe rand, state precum China sau Rusia l-au folosit ca sursa de inspiratie pentru propriile lor creatii. Astfel, BJ2S sau Gaz Tiger 2 i-au devenit advesari. Cei de la Fiat nu s-au lasat nici ei si au creat conceptul Fiat Oltre. Cea mai mare noutate vine insa de la Renault, care produs primul sau vehicul 4x4 exclusiv militar, botezat Sherpa.

Hummer H1 a fost baza de la care a pornit GM in constructia brand-ului Hummer. Fiind construit dupa conceptul militar Humvee, din 1992, vehiculul are aproape 3 tone greutate (2.920 kg), o lungime de 4,69 metri si o latime de 2,2 m. Garda la sol este de 55 cm. H1 poate traversa cursuri de apa cu o adancime de 76 cm. Rotile cu cauciucuri Run Flat pot rula 30 km la presiune 0 cu viteza de 45 km/h si sunt dotate cu sistemul Ctis, care regleaza presiunea in anvelope in timpul mersului pentru a se adapta la diverse conditii de drum.

Sub capota se ascunde un motor V8 turbodiesel de 6,5 litri, capabil sa dezvolte 204 CP. Acesta este insotit de tractiunea integrala TorqTrac 4, care reduce automat presiunea in pneuri pe terenuri alunecoase. Transmisia este automatica HydraMatic GM cu patru trepte capabila sa se adapteze la stilul de conducere al soferului. H1 consuma in jur de 24 litri la 100Km si atinge o viteza maximade 130 km/h. La o viteza de maxim 64 km/k vehiculul are o autonomie de 644 km.

Renault Sherpa este primul vehicul exclusiv militar cu tractiune integrala al companiei franceze, destinat unitatilor de protectie si interventie. „Monstrul” blindat are doua versiuni: Sherpa 2, care poate acomoda 4 pasageri si transporta o incarcatura de pana la 3 tone, si Sherpa 3 pick-up, care transporta 2 pasageri si o incarcatura de pana la 4.1 tone.

Integral pe StiriAuto.ro