Multinationalele vor beneficia de profiturile record facute in Romania cel mult 5-6 ani de acum incolo, maturizarea economiei romane ti si adoptarea monedei euro urmand sa coboare marjele de castig la media europeana, estimeaza specialistii in economie pentru DailyBusiness.ro.

OMV-Petrom, Er te Bank-BCR, Groupe Societe Generale - BRD au Renault - Dacia unt doar cateva exemple de afaceri de succes in care marjele de profit au explodat de la an la an, iar business-ul din Romania a ajuns sa contribuie serios la veniturile globale si chiar, in unele cazuri, sa acopere pierderile inregistrate in alte piete.

Cat va mai dura acest fenomen? Cat vor mai putea afacerile, de pilda din domeniul bancar romanesc sa genereze profituri de 60-80% mai mari de la an la an, ca in cazul BCR? Specialistii in economie cred ca "miracolul romanesc", asa cum l-au caracterizat in dese randuri reprezentantii multinationalelor, va mai dura maxim 5-6 ani.

"Multinationalele au beneficiat de o conjunctura pe care era normal sa o exploateze la maxim. Piata romaneasca este a 7-a ca marime din Europa, iar oportunitatile au fost si inca mai sunt foarte mari", spune Ionut Simion, partener la compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers.

"Profiturile inregistrate de aceste companii, cum ar fi cele din domeniul bancar, sau din retail, sunt normale pentru o economie aflata in crestere, in care nevoia de finantare si apetitul extrem de crescut pentru consum au fost si reprezinta in continuare principalele attribute", considera Simion.

DailyBussines