In prima jumatate a acestui an romanii, firme si persoane fizice, au acumulat restante de aproape 1,7 miliarde de lei la creditele acordate in lei, euro si monede exotice. Desi suma este mica in comparatie cu creditele de consum luate, care totalizeaza circa 35 de miliarde de lei, ritmul de crestere este unul foarte ingrijorator.

Intr-un singur an valoarea restantelor a crescut cu 134%. In acelasi timp, suma restantelor a depasit nivelul creditelor ipotecare date de banci, care au ajuns la peste 1,5 miliarde de lei in iunie.

In mod evident, per total, cel mai mare restantier este Capitala, unde valoarea ratelor neplatite la timp a ajuns la aproape 488 de milioane de lei, adica mai mult de un sfert din total. Bucurestiul este urmat in acest clasament de judetele Brasov, cu 138 de milioane de lei si de Timis, cu 78 de milioane de lei. Cel mai “cuminte” judet cand vine vorba despre plata ratelor la timp este Tulcea, cu restante de numai 4,73 de milioane de lei, valoarea creditelor luate in acest judet fiind insa printre cele mai mici la nivel national.

In timp ce bancile se razboiesc cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) spunand ca noile reglementari le vor lua clientii din pragul usii, unele banci au tacut si au adoptat masuri care, in mod evident, dau dreptate ingrijorarii BNR ca gradul de indatorare al populatiei este prea mare si ca restantele si rau-platnicii se vor inmulti. Iar in momentul in care cea mai mare banca din sistem nu mai vrea sa dea credite fara garantii la unele sucursale, mesajul de prudenta este cu atat mai clar.

Gandul