Mamaia, o afacere de 300 mil. euro pe sezon. Mamaia, cea mai in voga statiune locala, unde sunt cele mai multe hoteluri de cinci stele si cele mai cunoscute cluburi de pe litoralul romanesc, reprezinta o afacere de 300 de milioane de euro in sezonul estival, conform estimarilor Ziarului Financiar bazate pe datele ANAT si ale INS. Astfel, conform ANAT, din totalul de 1,4 milioane de romani care au ales sa mearga pe litoralul romanesc in acest an, adica numarul total de vanzari de pachete turistice ale agentiilor, 35%, deci 500.000, opteaza pentru statiunea Mamaia, scrie Ziarul Financiar.

Razboi total intre expertii contabili si consultantii fiscali. Un conflict care mocneste de mai mult timp intre expertii contabili si consultantii fiscali a luat amploare in ultimele zile. Motivul principal este disocierea activitatilor de consultanta fiscala de cele care tin de contabilitate. Expertii contabili protesteaza impotriva a doua ordonante de urgenta recente care reglementeaza noile delimitari, scrie Financiarul.

Moldova: Dobanzile la credite au ajuns la 21,45% pe an. In ciuda intaririi monedei nationale, dobanzile din Moldova pentru creditele acordate persoanelor fizice au crescut, in medie, cu 0,66 puncte procentuale, ceea ce face ca in momentul de fata acestea sa ajunga la 21,45% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Moldovei (BNM), scrie Capital.

Greenspan: O astfel de criza apare doar o data, de doua ori intr-un secol. Alan Greenspan, fostul presedinte al Fed, atrage atentia ca exista riscul ca si alte banci si institutii financiare din Statele Unite sa necesite ajutor pentru a evita falimentul de la guverne inainte de sfarsitul crizei creditelor, scrie Financial Times. Chiar si asa insa, Greenspan este de parere ca o reactie mai virulenta din partea autoritatilor ar putea deteriora si mai mult situatia de pe piata financiara, intrucat va conduce la scaderea pretului actiunilor la nivel global, scrie Ziarul Financiar.

Ultimul mohican al importurilor auto. Alaturi de Ion Tiriac, doar cativa importatori si dealeri de masini au reusit sa construiasca in Romania, incepand din anii ‘90, afaceri care acum trec de cateva zeci sau chiar sute de milioane de euro anual. O mica elita a marilor comercianti de masini, care au profitat din plin de absenta de pe piata a unor filiale proprii de vanzari ale producatorilor internationali si, mai apoi, de explozia din ultimii ani a vanzarilor de automobile din import. Gheorghe Dolofan vorbeste despre strategia care i-a permis sa ajunga in prezent cel mai mare comerciant roman de masini dupa Ion Tiriac, proprietarul unei divizii auto care a generat anul trecut afaceri de 900 de milioane de euro, scrie Business Magazin.

Ce isi doresc romanii de la patroni. Un sfert dintre angajatii din Bucuresti (24,5%) si mai mult de 20% dintre cei din orasele mari (peste 100.000 de locuitori) declara ca ar dori ca printre beneficiile pe care le primesc de la angajator sa se numere in primul rand asigurarea privata de sanatate, arata un nou studiu co-branded, Asibus 2008, lansat de Mednet si Media Xprimm, citeaza Cotidianul.

VW Golf VI va pleca de la 16.500 euro in Germania. Volkswagen a pregatit bomba acestui sfarsit de sezon pentru Salonul Auto de la Paris: noul model Golf VI. Cu un design si tehnologii noi, Golf VI se vrea a fi modelul numarul unu la vanzari pe Batranul Continent. Conform unor surse neoficiale, noul Golf VI, care va intra pe piata din luna septembrie, va costa in versiunea standard 16.500 de euro, adica cu doar 200 de euro mai mult fata de actualul model, scrie Automarket.

Pretul energiei exportate, un secret bine pazit. Romania poate face cartile in energia electrica din Balcani, deoarece are potential de export pe termen lung si dispune de una dintre cele mai moderne retele de transport din Europa. Pentru a deveni si a se mentine un jucator regional important, Romania trebuie sa investeasca doar in doua directii aproximativ 20 miliarde de euro in urmatorii 13 ani, suma echivalenta cu aproape o cincime (17,2%) din produsul intern brut (PIB) al anului trecut, scrie Romania libera.

Librariile online trebuie sa schimbe "reteta" pentru a continua cresterea. Piata librariilor online, estimata la 1,3 mil. euro anul trecut, trebuie sa inceapa sa inoveze intrucat "reteta" pe care se bazeaza majoritatea jucatorilor in prezent - fond de carte variat si mare, livrare rapida si promovare intensa - nu mai este suficienta pentru a dezvolta puternic afacerile si a multumi clientii, scrie DailyBusiness.

Dacia pregateste noi variante de motorizare. Continental AG a anuntat, ieri, ca livreaza catre Automobile Dacia componente pentru motorizari care nu se regasesc in portofoliul actual al uzinei de la Pitesti: cu capacitate cilindrica de 1 litru cu 16 valve, de 1,6 litri cu 16 valve, precum si pentru cutii automate si instalatii de aer conditionat automate (climatronic), scrie Financiarul.

Liga lui Corleone, egala festivalului „George Enescu“! CNA vrea sa solicite Guvernului includerea Ligii I pe lista evenimentelor de interes national, daca GSPTV nu va fi distribuit si altor companii de cablU, scrie Adevarul.

Romanii din Spania prefera recalificarea intoarcerii in tara. In timp ce rata somajului in randul romanilor inregistrati in Spania este de aproximativ 8% si continua sa creasca, pe fondul crizei de pe piata imobiliara, majoritatea celor care raman fara serviciu prefera sa se recalifice sau sa traiasca din ajutorul de somaj decat sa revina in tara, scrie Business Standard.

Criza creste oferta de apartamente. Potrivit analizei efectuate de portalul imobiliar www.anunturiparticulari.ro, numarul ofertelor de vanzare pentru apartamente a crescut cu 36% in primele sapte luni din 2008 comparativ cu perioada similara a anului trecut. Astfel, numarul cumulat al ofertelor noi de locuinte scoase la vanzare era de peste 23.000 de apartamente, in timp ce, in perioada similara a lui 2007, au fost puse pe piata putin peste 17.000 de unitati locative, scrie Cotidianul.

Rusii se extind (si) pe piata americana a otelului. Compania rusa Severstal a incheiat o afacere de 775 milioane dolari cu producatorul american de otel Esmark. In schimbul acestei sume importante grupul rus a cumparat 94,17% din actiunile companiei americane. Severstal detinea, anterior achizitiei, 5,83% din companie, scrie Capital.