Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit in ultimii ani una dintre cele mai profitabile afaceri din Romania, valoarea sa crescand de peste 10 ori in doar trei ani. Ce efect au avut insa scaderile puternice ale actiunilor de la inceputul anului?

In octombrie 2004, firma de consultanta PricewaterhouseCoopers evalua societatea care opereaza singura piata de actiuni din Romania la 16 milioane de euro, pentru ca la sfarsitul anului trecut, valoarea acesteia sa depaseasca 200 de milioane de euro.

Pe acest fond, in ultimele doua luni, mai multe societati de brokeraj au scos la vanzare actiuni detinute la BVB. Global Valori Mobiliare a scos la vanzare saptamana trecuta un pachet de 63.000 de actiuni ale BVB la pretul de 120 lei/actiune.

Pachetul reprezinta 0,83% din capital si evalueaza societatea la circa 260 de milioane de euro. Tot saptamana trecuta, WBS Romania a lansat doua noi oferte de cate 5.000 de actiuni, la preturi de 60 si 65 de lei, care evalueaza principala bursa din Romania la aproximativ 130 mil. euro. Ultimele tranzactii incheiate cu actiuni ale BVB s-au realizat in luna martie, cand tot WBS a vandut 1,21% din actiuni pentru 2,6 milioane de euro, evaluand societatea la circa 215 milioane de euro.

Potrivit ultimei oferte a WBS, valoarea BVB a scazut in ultimele cinci luni cu pana la 40%, valoare comparabila cu evolutia indicilor bursieri de la inceputul anului. Celelalte oferte indica insa o crestere cu pana la 20%. Care este valoarea adevarata a Bursei de la Bucuresti si cat de relevante sunt tranzactiile cu actiuni ale BVB?

Integral in Business Magazin