Pentru infiintarea culturilor de toamna, statul asigura o subventie de 1 leu/litru de motorina. Executivul a majorat cu 49,2 milioane de lei valoarea sprijinului financiar destinat fermierilor care beneficiaza de subventionarea motorinei folosite la lucrarile pentru infiintarea culturilor de toamna din acest an.

Decizia luata de Guvern saptamana trecuta a modificat Hotararea 277 din 2008, care prevedea suma de 60 de milioane de lei pentru subventionarea motorinei, marind astfel noul plafon la un maximum de 109,2 milioane de lei, ne-a explicat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu. Subventia pentru infiintarea culturilor de toamna (grau, orz, porumb etc.) este de 1 leu/litru, in limita a 38 de litri/hectar.

Hotararea a fost primita cu bratele deschise de fermieri, insa ajutorul nu este suficient pentru a incepe un nou capitol in agricultura autohtona. "Faptul ca au modificat plafonul subventiei este un lucru imbucurator, dar asta nu rezolva problemele noastre. In primul rand s-a aplicat legea «primul venit-primul servit», astfel ca multi fermieri au ramas fara bani. Daca ar fi dat banii procentual, adica fiecare sa primeasca cate ceva, poate ar fi fost mai bine", ne-a spus Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

Integral in Romania Libera