Noua investitori din zece si-au pierdut banii la bursa romana. Caderea bursei din acest an i-a afectat puternic la buzunar pe investitori. Potrivit datelor statistice, 91,6% dintre investitori au inregistrat pierderi comparativ cu inceputul anului 2008. Aproximativ 13,4% dintre jucatorii la bursa si-au pierdut mai mult de jumatate din valoarea portofoliului de la inceputul anului in urma scaderilor pietei, iar 22,5% dintre investitori au pierderi cuprinse intre 40 si 50% din valoarea portofoliului, arata Cotidianul.

Forta de munca, pasare rara in Capitala si in vestul tarii. Oferta excedentara de forta de munca se situeaza la un nivel minim, iar posibilitatile angajatorilor de a recruta personal devin tot mai limitate, singura solutie fiind salarizarea superioara. Statistica oficiala arata ca unu din 50 de locuri de munca (2,02%) oferite pe piata romaneasca era vacant in perioada aprilie-iunie. Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde s-a inregistrat o rata de 2,64% locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei), cu 2,40%, adica in zonele in care se inregistreaza si cel mai scazut nivel al somajului, afirma Cotidianul.

Cel mai bine platit sef din Germania. Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a fost, in 2007, cel mai bine platit sef al unei companii incluse in indicele german DAX, obtinand compensatii financiare de aproape 14 milioane de euro, potrivit unui clasament realizat de asociatia investitorilor privati DSW, transmite Evenimentul Zilei.

iPhone vine in Romania. Reprezentantii operatorului Orange au spus ca, in momentul in care vor face anuntul, vor fi sistate si precomenzile pentru produsul Apple. Oficialii Orange au refuzat sa precizeze insa despre ce informatii este vorba. Terminalul este programat sa fie lansat oficial in Romania peste numai doua zile, respectiv vineri, 22 august. Voci din piata anuntau inca de acum cateva zile ca, incepand de pe 20 august, nu se vor mai putea face precomenzi pe site-ul Orange pentru iPhone. Mai mult, aceleasi voci adaugau ca cei ce s-au inscris deja in cursa „on-line“ pentru terminal urmeaza sa primeasca tot azi un e-mail cu detalii despre pretul acestuia si despre abonamentele alaturi de care va fi disponibil, scrie Evenimentul Zilei.

30.000 de turisti, cazati la negru pe litoral. Politia si patronatele din turism estimeaza diferit numarul turistilor de pe litoral, diferenta fiind de cel putin 30.000 de persoane. Datele IPJ Constanta, bazate in mare pe comunicarile unitatilor de cazare, arata ca o zi de weekend strange la mare peste 150.000 de turisti. Recordul absolut al verii a fost atins acum cateva zile, de Ziua Marinei, cand s-au inregistrat 204.000 vizitatori. Dragos Raducanu, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism, s-a declarat stupefiat de aceasta statistica, in conditiile in care litoralul dispune de 123.000 de locuri de cazare, in hoteluri, vile si campinguri, afirma Gandul.

Scumpirea kerosenului nu afecteaza transportul aerian. Marii operatori europeni au anuntat deja retragerea temporara din operatiuni a unor aeronave mai vechi, care au un consum foarte mare de combustibil, precum si desfiintarea rutelor care aduc profituri mici. La noi insa situatia sta exact invers. Operatorii low-cost au anuntat ca din toamna introduc zboruri catre noi destinatii, precum si noi frecvente pentru cursele operate deja. "Piata romaneasca de transport aerian are potential si este loc pentru multi operatori", a spus directorul companiei romanesti Blue Air, Gheorghe Racaru. Compania italiana Myair va lansa din luna septembrie zboruri directe din Timisoara catre Venetia, iar SkyEurope ar putea lansa prima cursa low-cost directa intre Bucuresti si Praga, relateaza Romania libera.

Pentru a atrage clienti, bancile ofera pachete atasate conturilor curente, in cazul carora bonificatiile se apropie de cele practicate pentru depozitele de economii. Presate de concurenta, bancile incearca sa castige noi clienti oferind dobanzi chiar si de 8,5% pentru sumele in lei pastrate in conturile la vedere. Un astfel de randament este cu atat mai semnificativ cu cat, pentru un depozit in moneda nationala constituit pe o perioada de un an, bancile din Romania ofera, in medie, o dobanda de 9,53%, potrivit firmei de consultanta KTD Invest. In plus, spre deosebire de un depozit constituit pe o perioada de un an, veniturile obtinute din dobanzile aferente contului curent nu sunt impozitate, informeaza Adevarul.

Inca o mare banca americana se va prabusi in 2008. O importanta banca americana s-ar putea prabusi in urmatoarele luni in conditiile in care turbulentele de pe piata globala de credit continua sa afecteze pietele financiare, a avertizat un fost economist-sef al Fondului Monetar International, determinand noi scaderi ale actiunilor din sectorul bancar, scrie presa straina. Profesorul Kenneth Rogoff a declarat ca vor aparea in continuare vesti negative legate de criza globala a pietelor de credit, in special in Statele Unite, si ca este foarte probabil ca aceasta criza sa faca o victima in randul celor mai mari banci americane, relateaza Ziarul Financiar.

Actiunile romanesti devin cele mai ieftine din lume. Actiunile principale de la Bursa de Valori sunt evaluate cel mai jos din lume, pe baza indicatorului PER (pret/profit pe actiune) estimat pentru 2009, potrivit datelor Bloomberg, care indica un PER de 4,8 anul viitor, la nivelul indicelui BET al bursei locale. PER-ul este cel mai urmarit indicator in evaluarea unei actiuni, el aratand in cati ani s-ar recupera o investitie din profiturile raportate de acea companie, daca tot profitul ar fi distribuit sub forma de dividende, scrie Business Standard.

Electronicele, in topul vanzarilor in hipermarketuri. Electronicele si electrocasnicele reprezinta a doua mare categorie de produse in majoritatea retelelor de hipermarketuri, dupa valoarea vanzarilor, fiind devansate doar de alimente, care ocupa peste 60-70% din spatiul unui magazin de acest tip. In ultimele doua luni, cele mai vandute categorii de produse in reteaua Carrefour au fost, dupa valoare, LCD-urile, plasmele si laptop-urile, potrivit datelor furnizate de companie. Astfel, in cele 15 hipermarketuri ale retailerului francez au fost vandute de la inceputul verii si pana in prezent aproape 4.600 de LCD-uri, ceea ce reprezinta o medie zilnica de 60 de unitati, titreaza Ziarul Financiar.

BMW, masina preferata a americanilor. Americanii nu sunt foarte satisfacuti de masinile produse de ei. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de American Consumer Satisfaction Index, care arata ca in topul masinilor preferate de americani se afla mai ales marci europene si asiatice. Pe primele pozitii se afla Honda (cel mai bine vandut model fiind Accord) si Toyota (282.000 de unitati vandute in luna iulie). Marca preferata a americanilor este BMW, iar cel mai bine vandut model din gama BMW este seria 3. Cu toate acestea, cifrele arata ca la vanzari, cel mai bine sta Toyota, scrie Capital.

Dinu Patriciu a cumparat un tabloid din Ucraina. Potrivit cotidianului rus „Kommersant“, citat de portalul mediabusiness.com.ua, elvetienii de la Ringier i-au vandut lui Dinu Patriciu, care detine in Romania Adevarul Holding - prin Rompetrol Holding, tabloidul ucrainean „Blik“. Tabloidul, noteaza sursa citata, a fost lansat in 2006 in 16 pagini full color si inregistreaza un tiraj anuntat de 90.000 copii pe editie. Insa, potrivit „Kommersant“, Ringier AG a inregistrat un esec in Ucraina, prin lansarea „Blik“. „In Europa de Est, in doi-trei ani ar fi doborat toata concurenta, dar in Ucraina au pierdut pe toata linia“, citeaza publicatia un specialist in domeniu. Tirajul real al „Blik“, scrie cotidianul rus, s-ar situa in jurul a 12.500 de exemplare pe saptamana, afirma Financiarul.

RCS&RDS a cumparat cea mai mare retea de cartier din Bucuresti, C-Zone. Grupul a platit un avans pentru reteaua de cartier C-Zone si urmeaza sa vireze restul banilor in 2011. Daca RCS&RDS nu e multumita de evolutia C-Zone, poate anula tranzactia, relateaza Cotidianul.