Incasari de 100 milioane euro pe an din turismul rural. Vacantele la pensiunile agroturistice, din ce in ce mai apreciate in ultimii ani, atat de turistii romani, cat si de cei straini, aduc proprietarilor incasari medii de aproape 100 milioane de euro pe an numai din cazare, conform statisticilor din domeniu. Desi, conform estimarilor specialistilor din domeniu, pensiunile depasesc in acest moment cifra de 5.000, totusi din datele oficiale ale Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania (ANTREC) reiese ca, in prezent, sunt inregistrate oficial doar 3.000 de pensiuni, din care doar 1.800 sunt membre ale asociatiei, scrie Romania libera.

Cel mai reusit design auto - studiu KBB. Honda a reusit sa se claseze pe primul loc in privinta designului exterior pentru categoria de masini "sedan/coupe/hatchback non-lux", in timp ce pentru segmentul de lux, prima pozitie in top a fost obtinuta de catre BMW, potrivit ultimelor rezultate ale studiului Brand Watch efectuat in SUA de catre analistii de la Kelley Blue Book (KBB), scrie Capital.

Cel mai puternic executiv din industria farma se pregateste sa plece. Dragos Dinu, directorul executiv (CEO) al principalului grup din industria farmaceutica A&D Pharma, este pe picior de plecare in urma unor discutii cu actionarii privind rezultatele companiei si evolutia ei, conform unor surse din industrie. Dinu, de sase ani in aceasta pozitie la A&D Pharma, s-a confruntat in ultimul an cu o scadere dramatica a valorii actiunilor companiei la Londra, iar la nivelul rezultatelor financiare, in ciuda unei cresteri a vanzarilor cu 28%, profitul net a scazut cu 92%, scrie Ziarul Financiar.

Ce gadgeturi le sunt indispensabile managerilor din Romania? Majoritatea managerilor importanti din Romania gasesc imperios necesar ca telefonul mobil de business sa aiba acces la Internet, unii dintre acestia renuntand uneori si la a folosi un laptop, daca terminalul mobil ofera viteza de acces rapida, functii avansate de organizare sau diverse software-uri utile. "In afara de functiile de baza ale unui telefon mobil personal, folosesc functii suplimentare precum email-ul, sincronizare in timp real cu agenda si calendarul precum si browser-ul web", a declarat pentru DailyBusiness.ro Richard Moat, director executiv al operatorului telecom Orange Romania.

Directorii de fabrica, cel mai mare salt salarial. Salariul directorilor de fabrici a crescut cu 18% in ultimul an, potrivit studiului “Total Remuneration Survey”, realizat de compania de consultanta Mercer. Pe locul doi in topul cresterilor salariale in acest an s-au clasat managerii de calitate, cu o crestere de 17%, urmati pe pozitia a treia de managerii din logistica (16,4%). Printre cei care s-au bucurat de cresteri ale veniturilor in acest an au fost si managerii de vanzari (16%) si cei de marketing 14%, in timp ce un general manager sau un country manager au avut cresteri de circa 14%, scrie Business Standard.

Bucurestiul a ajuns Budapesta la preturile caselor.Semnele crizei prin care a trecut piata imobiliara din capitala Ungariei sunt vizibile si in ceea ce priveste piata din Bucuresti. In Budapesta, dupa o perioada de crestere spectaculoasa a preturilor, s-a ajuns intr-un stadiu in care aproape un sfert dintre locuintele noi scoase la vanzare nu-si gaseau cumparator. In prezent nu se mai poate vorbi despre decalaje de pret intre Budapesta si Bucuresti, desi, in urma cu cativa ani, preturile din capitala Ungariei erau mai mari, scrie Cotidianul.

GM, Frod si Chrysler cer ajutor guvernamental de 50 mld. $. Constructorii auto din Detroit, General Motors (GM) Ford si Chrysler, ajutati de cativa aliati de la Capitol Hill vor incerca in urmatoarele trei saptamani sa primeasca un imprumut guvernamental de pana la 50 miliarde $, pentra a "supravietui", potrivit acestora, "uneia dintre cele mai negre perioade". Propunerea are deja numerosi oponenti si va avea mari dificultati sa fie aprobata luna viitoare de catre Congresul American, scrie Capital.

Ursus, lider pe piata de bere. Heineken, cel mai profitabil. Filialele locale ale multinationalelor din industria berii au realizat anul trecut afaceri cumulate de 764,4 milioane de euro, in crestere cu 28,1% fata de rezultatele obtinute in urma cu doi ani. Cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata de Ursus Breweries, filiala grupului sud-african SABMiller, care cu un plus de 47,7% a avut anul trecut afaceri de 278,2 milioane de euro. Heineken Romania, reprezentanta grupului olandez cu acelasi nume, a trecut si ea pragul de 200 milioane de euro in 2007, dar cu doar 7,7 milioane de euro, cedand astfel primul loc principalului sau competitor, Ursus, potrivit aceleiasi surse, scrie Ziarul Financiar.

Pro si Intact, peste 65% din piata TV. Trusturile Media Pro si Intact, primii doi jucatori de pe piata locala de TV insumeaza o cota de piata de business de circa doua treimi din totalul pietei de televiziune din Romania, in conditiile unei piete evaluate, pentru 2007, de GroupM, la 363,6 mil. euro (1,2 mld. lei). Conform cifrelor de afaceri pe 2007 publicate de companiile de media la Ministerul Finantelor, corelate cu estimarea pietei TV, de 363,6 milioane de euro, trustul Media Pro a avut, in 2007, o cota de piata pe TV de 43%, iar Intact, de 22,59%. Clasamentul pe companii plaseaza pe primele trei locuri societatile Pro TV, TV Antena 1 si SBS Broadcasting Media, scrie Business Standard.

Creditul in franci elvetieni a explodat. Luna iunie 2008 a consemnat cea mai mare crestere a volumului de credite in franci elvetieni din ultimul an. Soldul imprumuturilor acordate in alte valute decat euro a urcat de la 8,9 miliarde de lei in mai la peste 9,9 miliarde de lei in luna iunie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. In structura sectiunii “alte valute”, creditele in franci elvetieni au o pondere aproape exclusiva: dolarul nu mai este de mult o moneda cautata pentru credite, iar ofertele in yeni japonezi au disparut. Cea mai mare parte a creditelor, aproximativ 640 milioane de lei, sunt imprumuturi pentru nevoi personale, scrie Cotidianul.

Wall Street Journal: Cum poti avea acces la cele mai bune MBA-uri. The Wall Street Journal a publicat un material referitor la conditiile pe care trebuie sa indeplinesti pentru a fi admis intr-un program MBA. Primul sfat al specialistilor de la the The Wall Street Journal este acela de a hotari momentul perfect pentru parcurgerea unui MBA. Un alt sfat pentru cei interesati de cursurile unei scoli de afaceri este ca atunci cand selecteaza posibile MBA-uri, sa se informeze daca programul pentru care aplica este apreciat de compania pentru care isi doreste sa lucreze in viitor, sau la care activeaza deja, scrie DailyBusiness.ro.

.

Romania ar putea rata bursa regionala de energie. Planurile autoritatilor romane de a ridica operatorul pietei nationale de electricitate, OPCOM, la rangul de bursa regionala primesc o noua lovitura. Slovenia a anuntat ca, din octombrie, va avea o bursa nationala de profil, South Pool, si va incerca sa atraga traderii din afara granitelor, inclusiv din Romania, Albania si Bulgaria. Anuntul nu prea le convine oficialilor de la Bucuresti, in conditiile in care unul dintre marile avantaje ale proiectului „OPCOM - bursa regionala de energie“ era faptul ca nicio tara ex-iugoslava nu avea, pana in prezent, o bursa proprie de acest gen, scrie EvZ.