Nepotismele sunt inca la moda

Potrivit unui sondaj, 23,9% dintre romani s-au angajat, cel putin o data, cu ajutorul relatiilor. Desi binecunoscutul sistem "PCR" (pile, cunostinte si relatii) este inca la moda, mai ales in provincie sau pentru posturile din sectorul de stat, sondajul, pentru care au fost inregistrati 2.756 de respondenti, a scos la iveala contrariul. 76% dintre intervievati au declarat ca s-au angajat bazandu-se pe fortele proprii. Mai nou, sistemul clasic de angajare prin "pile" a fost inlocuit de angajarea pe baza de recomandari. Desi ar parea unul si acelasi lucru, diferenta dintre cele doua concepte este destul de mare.

Potrivit unui sondaj efectuat in perioada 26-27 august de site-ul de recrutare a fortei de munca BestJobs, 23,9% dintre romani s-au angajat, cel putin o data, cu ajutorul relatiilor. Desi exista o idee generalizata ca "pilele" reprezinta singura posibilitate de angajare, mai ales in provincie sau pentru posturile din sectorul de stat, sondajul, pentru care au fost inregistrati 2.756 de respondenti, a scos la iveala contrariul.

Faptul ca 76% dintre intervievati s-au angajat bazandu-se pe fortele proprii arata ca recomandarile, nepotismele si spaga nu ar mai functiona. O alta explicatie ar fi ca exista prea putine persoane, dintre cele care au avut "aranjamente", care au decis sa recunoasca acest lucru, fie si sub protectia anonimatului. Totusi, fenomenul s-a diminuat pe masura ce sectorul privat s-a dezvoltat, iar angajarile prin "pile", in acceptiunea clasica, au scazut foarte mult. In acest moment, marea majoritate a firmelor private nu isi permit sa angajeze lucratori neperformanti si nici nu tolereaza astfel de practici.

Sistemul clasic de angajare prin "pile" a fost inlocuit de angajarea pe baza de recomandari. Desi ar parea unul si acelasi lucru, diferenta dintre cele doua concepte este destul de mare. Sistemul este cunoscut sub denumirea de networking, adica reteaua de cunostinte prin care circula informatia despre joburile si persoanele disponibile pe piata muncii.

Integral in Curentul