Economia a batut toate recordurile de crestere de dupa 1990 in trimestrul II din 2008, iar la semestru a depasit cele mai optimiste estimari. Romania pare un tigru in UE, dar analistii nu cred ca situatia poate dura. Constructiile contribuie cel mai mult la cresterea economiei

Economia autohtona accelereaza cu pedala la podea, pana si cele mai optimiste asteptari fiind depasite. Ritmurile chinezesti de crestere ne pozitioneaza drept lider al Uniunii Europene, unde am mai batut cateva astfel de recorduri de viteza in ultimele luni, ca de pilda la vanzarile cu amanuntul. Cu peste 109 miliarde lei sau circa 30 de miliarde de euro in echivalent, Produsul Intern Brut al Romaniei a cu-noscut in trimestrul al doilea din 2008 o crestere de 9,3% fata de aceeasi perioada din 2007.

Datele publicate luni de statistica au dezvaluit aceasta crestere neobisnuita a economiei romanesti care a batut toate recordurile postrevolutionare.

La jumatatea anului, avansul economic fata de semestrul I din 2007 este de 8,8%, de asemenea, un procent nemaiintalnit din 1990 incoace, iar valoarea PIB a trecut de 53 de miliarde de euro. Anul trecut, Produsul Intern Brut a fost de 404,7 miliarde de lei (121,27 miliarde de euro), in crestere cu 6% fata de cel din 2006.

Analistii ING Bank anticipeaza pentru al treilea trimestru din acest an o crestere de 9%, pentru ca urmeaza sa intre in calcul recolta agricola, care se anunta de exceptie. Aportul agriculturii ar urma sa compenseze scaderea de ritm anticipata in constructii si industrie in partea a doua a acestui an. Seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, spune ca performanta este irepetabila deoarece se bazeaza pe sectoare volatile precum constructiile si agricultura. Analistii agentiei de rating Moody’s sustin chiar ca economia romaneasca va incetini brusc la sfarsitul anului si in primul trimestru din 2009, pentru ca nu pot crede ca la noi nu se vor face simtite efectele incetinirii economice la nivel global si cele ale crizei creditului.

Cotidianul