Noile minuni ale lumii. Arhitectii par sa participe la un concurs de creativitate pe tema "Ce se mai poate face din sticla si titan?", iar rezultatul e ca piramidele par jucarii pe langa noile minuni arhitecturale de sute de milioane de dolari. In aprilie, publicatia Conde Nast Traveler numea noile sapte minuni ale lumii. Printre ele, un zgarie-nori neterminat (Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume care va depasi 160 de etaje cand va fi terminata), un stadion (noul Wembley), o sala de expozitii in forma de nor (Cumulus), de la Danfoss Universe, un muzeu din Nordborg, Danemarca, plus The Crystal, o anexa a Royal Ontario Museum. Pe langa ultimul, alte doua constructii se detaseaza insa clar: un templu al vinului din Spania si Opera din Beijing, scrie Ziarul Financiar.

Preturile locuintelor din Bulgaria au crescut cu mai mult de 30% in cel de-al doilea trimestru din 2008, comparativ cu perioada similara a anului trecut, plasand tara vecina in topul indexului global, lansat in septembrie de compania britanica de consultanta imobiliara Knight Frank, arata Dnevnik., citat de Business Standard.

Rusia va vinde armament de 7 miliarde $ in 2008. Pretul gazelor a crescut, pretul petrolului a crescut, iar cum Rusia este un furnizor important al Europei, incasarile sale au crescut exponential in ultimii zece ani. Cu banii intrati s-a refacut o parte a infrastructurii dar s-a si modernizat armata. Pentru acest an totalul exporturilor rusesti de armament vor fi de circa 7 miliarde de dolari, dintre care 6,1 apartin Rosobonorexport. Parteneri comerciali exista destui si sunt raspanditi pe tot globul: China, India, Algeria, Venezuela, Iran, Malaezia, Serbia, in total 80 de tari, scrie Capital.

Ilie Carabulea a cumparat 1,1 milioane de actiuni Carpatica. Omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu a cumparat in ultimele doua zile 1,1 milioane de actiuni ale Bancii Carpatica (BCC) la un pret mediu de circa 0,18 lei. Valoarea totala a tranzactiilor este de circa 56.000 de euro. Carabulea, care detine in nume propriu aproape 36% din actiunile Carpatica, si-a declarat intentia de a cumpara in perioada urmatoare actiuni pentru a-si majora participatia la 40%. Omul de afaceri impreuna cu persoanele implicate din grupul Atlassib controleaza circa 60% din capitalul bancii, scrie Ziarul Financiar.

Piata de produse de artizanat romanesti, sufocata de concurenta kitsch-urilor. Piata de obiecte de artizanat romanesti scade cu peste 5% anual, din cauza kitsch-urilor si a produselor chinezesti care ii fac "concurenta", a declarat pentru DailyBusiness.ro, Petru Bogdan Briciu, manager Romgift.com.

Orange vinde iPhone-urile 3G in Franta cu macar 100 de euro mai ieftin decat in Romania. In Romania cel mai ieftin cost total de achizitie (terminal+abonament) pentru un iPhone 3G de 8 GB este de circa 970 de euro, cu TVA inclus, din care telefonul este 409 euro diferenta fiind abonamentul minim de 39 de euro fara TVA (circa 46 de euro cu TVA) semnat pe o perioada de 12 luni. In Franta, “acasa” la Orange, divizia de telefonie mobila a gigantului France Telecom, costul de achizitie la abonamentul minimal este cu 100 de euro mai mic, respectiv de 870 de euro, cu TVA inclus, maturitatea abonamentului fiind tot de 12 luni, scrie Gandul.

Mercedes-Benz Clasa S facelift, spionat. Actuala generatie de Mercedes-Benz Clasa S e pe piata din 2005, iar compania a decis ca ar fi cazul ca acest model sa primeasca un usor facelift in 2009. Tot anul viitor rivalul sau, noul BMW Seria 7, ajunge pe piata, iar urmatoarea generatie de Audi A8 isi face aparitia in 2010, asa ca cei de la Mercedes trebuie sa fie pregatiti. Prototipuri vazute recent in Germania si America la teste prezinta bare de protectie si blocuri optice noi. Aceste recente imagini spion ne ofera indicii referitor la ceea ce ne putem astepta sa vedem la modelul cu facelift Mercedes Clasa S normal, si versiunea AMG va avea parte de aceeasi improspatare. Schimbarile includ noi bare de protectie, scrie StiriAuto.

Toyota investeste 80 mil. euro in Belgia. Toyota a anuntat ca intentioneaza sa investeasca semnificativ in centrul tehnologic al companiei din Europa. Aceasta facilitate este situata in Zavamtem, Belgia si consta atat intr-un centru de cercetare si proiectare, cat si in sediul central al producatorului nipon de pe batranul continent. Investitia anuntata de Toyota se ridica la peste 80 milioane de euro si consta in amenajarea unei circuit de teste de 1.3 kilometri, cu diferite suprafete de rulare, renovarea generala a sit-ului deja existent si crearea unui spatiu de lucru aditional de 12.000 de metrii patrati, scrie Automarket.

Premiera: creditul de casa in valuta a inceput sa scada. Luna iulie 2008 a consemnat, pentru prima data in ultimii patru ani, un regres al creditului de locuinta in valuta. Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) volumul creditelor de casa denominate in alte monede decat leul a scazut cu 2,4% in iulie 2008 fata de iunie 2008. In termeni absoluti, acest lucru inseamna o scadere de aproximativ 375 milioane de lei a volumului de credite pentru locuinta aflate in portofoliul bancilor comerciale din Romania, scrie Cotidianul.

Dan Mihai Barliba, ambasadorul Romaniei in Georgia: “Georgia, risc in urmatorii doi -trei ani pentru investitori”. Romania, la fel ca si celelalte state membre UE, impreuna cu SUA, s-a implicat in rezolvarea conflictului din Georgia, conform afirmatiilor facute de ambasadorul Romaniei la Tbilisi, Dan Mihai Barliba. Potrivit acestuia, Romania sustine, totodata, aderarea Georgiei la NATO si obtinerea vizelor in spatiul UE. “Aderarea la NATO ar stabiliza situatia din Georgia, care ar putea deveni, astfel, impreuna cu celelalte state din regiune, din nou atractive pentru investitorii straini”, a precizat ambasadorul, citat de Business Standard.

Industria Romaniei produce din ce in ce mai mult. In perioada primelor sapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, productia industriala a crescut cu 5,8%, conform unui comunicat al Institutului National de Statistica. Aceasta crestere a fost sustinuta de industria prelucratoare (+6,4%) si de energia electrica si termica, gaze si apa (+6,5%). Industria extractiva a scazut cu 0,8%, arata raportul INS, citat de Capital.

Cele mai bune 15 utilitare pentru laptop. Laptop-urile devin din ce in ce mai apreciate, foarte multa lume alegand sa isi inlocuiasca „PC-ul de familie” cu un asemenea dispozitiv. Sunt extraordinare, mai ales daca spatiul disponibil este redus. Oricum, in cele mai multe cazuri, laptop-ul nu atinge potentialul sau maxim, scrie Chip.ro