Proiectul Nabucco, gazoduct care va lega resursele din Asia Centrala de Europa trecand si prin Romania, se desfasoara conform calendarului fixat si nu va fi influentat negativ de conflictul din Georgia, sustine Reinhard Mitschek, seful proiectului. Gazoductul se va termina in 2013, asa cum a fost planuit initial, iar pentru asta constructia ar trebui sa inceapa in 2010, a adaugat Mitschek intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

"Studiile de piata au aratat ca exista o imensa nevoie de a construi acest gazoduct", a spus Mitschek. "Faptul ca avem deja contracte pentru intreaga productie inca din prima zi, in 2013, arata cat de mare este cererea", a spus Mitschek. "Productia europeana de gaz scade, deci vom avea nevoie de mai multe proiecte si rute suplimentare. Nu se pune problema unei alegeri intre South Stream si Nabucco, vom avea nevoie de amandoua."

Atat South Stream, gazoduct in care rusii furnizeaza gazul, cat si reteaua independenta Nabucco sunt planuite pentru a furniza aproximativ acelasi volum de metri cubi de gaz pe an, de 30 de miliarde. Recent un institut economic austriac (WIIW) a publicat o analiza care avertiza ca actualul conflict cu Rusia spulbera planurile Tbilisiului de a gestiona un traseu alternativ pentru gazul si petrolul din Marea Caspica spre Europa, transportat prin Nabucco.

Integral in Romania libera