Riscul unei „aterizari dure“ a economiei - o scadere brusca a cresterii economice sau chiar recesiune - este limitat, iar avansul economic se va apropia in urmatorii ani de potentialul evaluat de banca centrala la circa 6% pe an, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Acest pericol este inca prezent atat timp cat se mentine un decalaj insemnat intre deficitul de cont curent si finantarea acestuia prin intrari de investitii straine directe, crede guvernatorul. In ceea ce priveste cresterea in urmatorii ani, Isarescu comenteaza: „Fara indoiala ca o serie intreaga de alti factori vor actiona asupra cresterii economice de anul viitor, situand-o peste sau sub 6%: evolutia pretului petrolului, calitatea anului agricol, amplificarea eforturilor pentru dezvoltarea infrastructurii, dar si a celor pentru a crea conditii de crestere mai rapida a productivitatii muncii sau volumul investitiilor straine“.

In primul trimestru al anului curent, Romania a inregistrat o crestere a produsului intern brut (PIB) de 8,8%, in timp ce in trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%.

In ceea ce priveste posibilitatea ca agentiile de rating sa retrogradeze ratingul Romaniei, guvernatorul a aratat ca, desi nu crede intr-un astfel de scenariu, principalul factor de risc ramane tot deficitul de cont curent.

In opinia oficialului BNR, la finele anului, deficitul extern va fi limitat la 14% din PIB, si nu la 15%-16% din PIB, cum estimeaza unii analisti.

Evenimentul Zilei