Din septembrie, mai multe produse agricole trebuiau ieftinite in hipermarketuri, dupa cum spuneau, la inceputul verii, mari producatori autohtoni. Acest lucru nu s-a produs pentru ca o parte dintre ei si-au urmarit interesele, in timp ce hipermarketurile au reusit sa-i tina pe toti in lesa doar pentru a le inchide gura. In schimbul unor ieftiniri de 10-20%, cum se laudau atat producatorii, cat si marii retaileri, consumatorul final nu s-a ales decat cu o scumpire medie de 20% si cu praf in ochi.

Ieftinirile la anumite produse cumparate din hipermarketuri nu s-au produs asa cum spuneau in vara reprezentantii producatorilor agricoli, dupa ce au semnat ghidul de bune practici cu reprezentantii marilor magazine. La semnarea respectivei intelegeri, producatorii spuneau ca din septembrie cumparatorul final se va putea bucura de o ieftinire a anumitor produse cu 10%, maximum 20%. Ba, mai mult, o parte din fructe, legume si alte produse s-au scumpit cu 20%.

Motivele pentru care asteptatele ieftiniri nu s-au produs se tin ascunse de o parte din producatori, pentru ca nu vor nici sa arate cu degetul, dar nici sa distruga frontul format impotriva hipermarketurilor. “Agrostar a participat la aceste negocieri si ne-am retras pentru ca nu ne-a placut ce s-a intamplat dupa ce s-a semnat acea intelegere. Au existat si exista anumite persoane de ambele parti care au avut anumite interese. Nu s-a rezolvat problema de fond, cand vor fi grupuri reprezentative la nivel national, atunci putem vorbi de un anume factor decizional”, ne-a declarat Tudor Dorobantu, secretarul general al Agrostar.

Retailerii ameninta in continuare

Potrivit sefilor Agrostar, reprezentantii hipermarketurilor nu au incetat vechile practici de intimidare si ameninta in continuare ca pot cumpara produse mult mai ieftine din alte tari doar pentru a-i forta pe producatorii autohtoni sa vanda ieftin. “Pana nu vor reprezenta un factor decizional, nu are rost sa ne batem capul pentru ca reprezentantii hipermarketurilor deja ne spun ca nu au motive sa cumpere de la noi atat timp cat pot lua din Cehia mult mai ieftin. Deci intelegerea nu prea a existat pentru ca au existat aceste amenintari. Dupa cum spuneam, si de partea noastra au fost anumite persoane care si-au urmarit anumite interese, si aici ar trebui sa va uitati la cei care au si firme proprii, si anumite contracte cu respectivii. Nu s-a realizat nimic pentru ca trebuia sa ne facem mai bine temele, iar toate organismele abilitate trebuiau sa-si prezinte rapoartele”, ne-a mai declarat Tudor Dorobantu.

Gardianul