Ce sanse are Romania sa ajunga in Top 10 puteri economice din Europa. Premierul a declarat recent ca Romania poate deveni a saptea sau a opta putere economica a Europei in urmatorii ani daca tendintele economice actuale se mentin. "Sunt declaratii politice. Sansele ca Romania sa ajunga pana in 2014 a saptea putere economica sunt minime, scrie Ziarul Financiar.

Calculatoare si software «gratis» pentru micii intreprinzatori. IMM-urile si persoanele fizice autorizate isi pot achizitiona utilaje si tehnologii moderne cu fonduri nerambursabile care pot ajunge pana la 446.000 de lei pe proiect. Noua milioane de euro (circa 20 milioane de lei) au fost puse la bataie de Guvern si Banca Mondiala, prin programul e-Crestere, pentru ca persoanele fizice autorizate (PFA), IMM-urile si asociatiile care activeaza in domeniul agriculturii sa se poata dota cu echipamente si tehnologie de ultima ora, scrie Capital.

Stimulentele reduse si legile neclare "eclipseaza" afacerile cu energie solara. Reglementarile incerte si stimulentele reduse, de cateva ori mai mici decat in alte state din UE, tin dezvoltatorii de energie solara in expectativa. Desi Romania si-a luat un angajament in fata UE de a avea o capacitate instalata de 1,5 MW, inca nu s-a acordat nicio licenta de productie, informeaza DailyBusiness.

Ce a determinat IKEA sa renunte la productia locala. Unul dintre produsele IKEA realizat la Suceava va iesi complet din magazinele retailerului suedez. Compania incearca sa vanda unitatea care se intinde pe o suprafata de 5,2 hectare catre un investitor strategic, informeaza Ziarul Financiar.

OFICIAL: Ondelios, conceptul viitorului la Renault. Renault a prezentat un concept hibrid care intruchipeaza un viitor crossover de lux cu caracteristici ecologice. Renault a publicat astazi primele fotografii oficiale si primele informatii despre noul concept hibrid, pregatit pentru Salonul Auto de la Paris. Marca franceza isi anunta noul concept, denumit Ondelios, ca pe un crossover de lux cu scopul declarat de a respecta criteriile de mediu, scrie AutoMarket.

Fabrica de avioane la Costesti cu 600.000 de euro. Buzoianul Nicolae Penteliuc, patronul firmei cu raspundere limitata UAU 7, specializata in vanzarea de avioane utilitare, intentioneaza sa investeasca in urmatorii trei ani 600.000 de euro intr-un complex aeronautic format dintr-o fabrica de avioane personale, un aerodrom si o scoala pentru pilotii de agrement. Complexul va fi amplasat la Costesti, o localitatea situata la 15 kilometri de Buzau, scrie Romania libera.

IT-ul, cel mai bine platit departament din multinationale. Departamentele de IT, financiar si sales&marketing au cel mai bine platiti angajati din companiile multinationale prezente in Romania. Media salariala a unui departament IT este de circa 1.300 de euro brut, iar departamentul financiar (1.200 de euro) si cel de sales&marketing (1.150 de euro) se numara si ele printre cel mai bine platite departamente, scrie Business Standard.

Bulgaria repeta boom-ul imobiliar romanesc de acum cativa ani. In Bulgaria pot fi gasite inca terenuri si locuinte mult mai ieftine decat in Romania. Desi in plina dezvoltare si cu preturi in crestere, piata imobiliara de la sud de Dunare ramane insa in urma celei romanesti din cauza dimensiunii reduse, anunta Capital.

Comunicarea intre masini, cu un pas mai aproape. Comunitatea europeana a ales o frecventa unica pentru comunicarea intre vehicule. Scop: imbunatatirea traficului. Vehiculele vor putea comunica intre ele pe o frecventa radio unica, aceasta fiind de 5.9 gigaHertzi. Aceasta a fost reglementata de catre Comisia Europeana ca fiind spectrul radio pentru comunicatii inteligente intre vehicule, scrie AutoMarket.

Vacantele romanilor in strainatate vor creste iarna aceasta cu 35%. Numarul turistilor romani care vor calatori in strainatate in sezonul de iarna va creste anul acesta cu aproximativ 35%, procentaj superior mediei ultimilor ani, de 20-25%, anunta DailyBusiness, citandu-l pe Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Nu mai alergam dupa promotii. Mergem la fel de des la cumparaturi ca in urma cu doi ani si suntem din ce in ce mai fideli unor marci de cafea sau de cosmetice. Romanii isi aleg locul din care isi fac cumparaturi in functie de cat de usor pot ajunge la usa magazinului, sustine un studiu privind consumul publicat de compania de studii de piata Nielsen, citat de EVZ.

Productie-record de grau, dar de calitate proasta. An bogat pentru agricultorii care au cultivat anul acesta grau si secara. Conform datelor Ministerului Agriculturii, productia de grau si secara a fost de 7,75 milioane de tone, de peste doua ori mai mare decat anul trecut, cand s-au recoltat aproape 3 milioane de tone. Astfel, recolta de anul acesta se apropie de nivelul din 2004, de 7,86 milioane de tone, cand am avut cea mai buna productie de dupa 1990. De altfel, productia medie la hectar de 3,5 tone este un randament mai bun chiar si decat cele din anii 2001-2007. Cu toate acestea, calitatea graului recoltat anul acesta este proasta, 54% din probele prelevate sunt de calitate buna, scrie Gardianul.

Citroen C3 Picasso a fost lansat oficial. Constructorul auto francez Citroen a lansat miercuri noul model compact C3 Picasso, compania mizand pe vanzari de 110.000 astfel de unitati in intervalul februarie 2009 - februarie 2010. Directorul executiv al Citroen, Gilles Michel, a declarat ca lansarea are loc in conditiile unor turbulente economice, insa s-a aratat convins ca designul masinii si consumul redus de carburant va atrage suficiente vanzari pentru a depasi declinul pietei auto, scrie StiriAuto.ro