Agentia pentru comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) va acorda companiei Romgaz o finantare nerambursabila in valoare de 1,06 milioane dolari (745.604 euro) pentru realizarea unui studiu de fezabilitate in vederea constructiei unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) in portul Constanta. Dupa ce va fi construit, terminalul va constitui o sursa alternativa pentru alimentarea cu gaze a Romaniei. "Urmeaza sa vedem, la finalizarea studiului de fezabilitate, care sunt costurile de exploatare si rentabilitatea acestui sistem", a declarat Adrian Lucian Stancu, director general adjunct la Romgaz.

Terminalul de gaz lichefiat ar putea constitui o alternativa la importurile de gaze din Federatia Rusa, iar aceasta modalitate de aprovizionare cu gaz este din ce in ce mai utilizata in Europa Occidentala. Practic, in terminal este adus cu vaporul gaz in forma lichida, aici este gazificat (transformat din nou in stare gazoasa) si este pompat in sistemul national de transport.

"GPL-ul care va fi adus la Constanta va fi transportat cu vapoare speciale si ar putea proveni din foarte multe zone ale globului, din nordul Africii, Kuweit etc.", a precizat Stancu.

La semnarea acordului de finantare vor participa directorul USTDA, Larry Walther, ambasadorul Satelor Unite ale Americii in Romania, Nicholas Taubman, reprezentanti ai Romgaz si ai Ministerului Economiei si Finantelor.Pentru acest an, Romgaz a programat un buget de investitii de circa un miliard de lei. In primul semestru al acestui an, profitul net al Romgaz a crescut cu 41%, ajungand la 285,03 milioane de lei (77,6 milioane euro), fata de 202,1 milioane de lei din perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a fost mai mare cu 7,2%, majorandu-se de la 1,63 miliarde lei la 1,75 miliarde lei (478 milioane de euro). Compania, controlata de stat, este principalul producator de gaze din Romania, cu o cota de furnizare pe piata interna de 41%.

Romania Libera