Electrocentrale Bucuresti (Elcen), compania care alimenteaza cu agent termic orasele Bucuresti si Constanta, este obligata sa furnizeze doar partial caldura in cele doua orase, din cauza datoriilor pe care le are de recuperat de la distribuitorii Radet, se arata intr-un comunicat al companiei.

Potrivit datelor Elcen, datoriile regiilor de termoficare din Bucuresti si Constanta, in contul agentului termic livrat dar neplatit, se ridica la 450 de milioane de euro. Din aceasta, 80% din suma revine Radet Bucuresti. Conform unor surse apropiate situatiei, Radet Bucuresti este in urma cu un an la plata, adica plateste acum o factura emisa acum 12 luni.

„Aceste datorii nu pot fi anulate, fiind prevazute in Codul fiscal. (...) Ingrijorator este faptul ca, desi au fost atentionati in repetate randuri asupra implicatiilor neonorarii facturilor, cei doi distribuitori din subordinea primariilor Bucuresti si Constanta nu intreprind nimic“, a precizat in comunicat directorul comercial al Elcen, Irina Duica. Cei de la Elcen spun ca din cauza datoriei nu-si pot plati ratele la creditele accesate pentru achizitia de combustibili din anii trecuti. In plus, cum nu mai pot fi accesate noi credite cu garantia statului, devine problematica si achizitia de combustibil pentru urmatorul sezon rece. De asemenea, compania spune ca tariful la energia electrica produsa complementar celei termice este subevaluat de catre Agentia de Reglementare.

Termocentralele vor produce asadar caldura doar cateva ore pe zi, daca situatia nu se rezolva. „Cum in perioadele de iarna cele doua regii platesc circa 35-45% din factura, si energia termica se va furniza in aceeasi proportie”, se arata in comunicatul Elcen. Potrivit surselor noastre, de vina pentru situatie nu ar fi neaparat populatia, care, in general, plateste factura, ci autoritatile locale si Guvernul, care nu dau la timp si in totalitate banii pentru subventie. Elcen asigura caldura si apa calda menajera pentru aproape 600.000 de locuinte in Bucuresti si pentru circa 80.000 in Constanta.

Cotidianul