Google, producatorul taivanez de telefoane mobile HTC si operatorul T-Mobile au anuntat primul model de telefon cu platforma Android. Incercand sa lanseze pana la Craciun un terminal care sa concureze cu iPhone-ul, cele trei firme au omis o serie de functii vitale pentru utilizatorii vizati.

Primul telefon cu platforma Android, denumit G1, va fi comercializat incepand cu luna octombrie in Statele Unite, cu 179 de dolari pentru un contract de doi ani. In Europa dispozitivul va ajunge la inceputul lui 2009, iar in Romania el ar putea ajunge in a doua jumatate a anului viitor. Producatorul HTC nu a anuntat un pret de comercializare in Europa, dar analisti din piata spun ca modelul ar trebui sa coste intre 200 si 300 de euro, pentru un abonament de minim doi ani.

Chiar daca telefonul are un ecran mare – 3,2 inci – care ar permite incorporarea unei tastaturi virtuale, producatorii au ales sa ii ataseze o tastaura completa QWERTY, care se ascunde sub acest ecran. In acelasi timp tehnologia "touch" folosita nu permite realizarea de operatiuni complexe. De exemplu, la iPhone , atingerea rapida de doua ori a unei zone dintr-o pagina web deschisa in Safari va duce la marirea (zoom) zonei respective. La G1, acest "dublu-click" va ramane fara efect. Deci, dispozitivul vine fara o tehnologie "multi-touch" integrata.

Integral in Romania libera.