Specialistii din cadrul companiilor imobiliare spun ca unii investitori vor intarzia cu trei-sase luni predarea apartamentelor din blocurile noi.

Numarul unitatilor locative care vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an va fi mult mai mic decat se anticipa, deoarece in unele proiecte imobiliare exista intarzieri. Nu mai putin de 2.000 de apartamente dintre cele care ar fi trebuit finalizate in 2008 vor fi predate cu intarziere. „Conform datelor oficiale oferite de dezvoltatorii imobiliari, in 2008 ar trebui finalizate aproximativ 5.000 de noi locuinte in 50 de ansambluri rezidentiale, insa o parte nici nu au inceput constructia.

Estimam ca maximum 3.000 de noi locuinte se vor finaliza efectiv pana la sfarsitul anului si inca 1.000 sunt in diferite stadii de constructie.

Pentru anul 2009, situatia finaliza­rii locuintelor noi este la fel de in­certa. Ar trebui finalizate 7.000 de locuinte noi conform declaratiilor oficiale din presa, insa ne pastram rezerve fata de acest numar de uni­tati”, spune Cristina Gyarfas, analist in cadrul Valuation&Advisory De­part­ment al CBRE-Eurisko.

Intarzierile nu vor fi deloc mici. „Vor fi intarzieri intre trei si sase luni, lucru normal din cauza fini­sajelor in primul rand”, spune Georgiana Sandu, directorul Departamentului rezidential din cadrul companiei imobiliare Neocasa. Problemele cu care se confrunta piata constructiilor ii pun in dificultate si pe dezvoltatori. Cristina Gyarfas spune ca, in general, in activitatea de constructii apar intarzieri pe fondul fluctuatiei de personal, a cresterii costului la materii prime, a problemelor legate de vreme sau generate de firmele de constructii subcontractate. Cel mai afectate vor fi ansamblurile rezidentiale cu preturi mari, dar fara facilitati.

Cotidianul