In 6-8 ani, Romania va avea 2.000 de kilometri de autostrada, a declarat marti Stefan Szobotka, director de comunicare al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Totusi, anul viitor nu va fi finalizat niciun kilometru de autostrada, dar se vor afla 180 de kilometri in lucru, urmand ca tot in 2009 sa intre in lucru alti 1.300 de kilometri de autostrada. Declaratiile corespund unei cresteri de aproape 10 ori a "stocului" de autostrazi din Romania.

Desi informatiile vehiculate in presa indica un bilant al ultimilor 4 ani de doar 5 kilometri de autostrada construiti, ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat marti ca in ultimul an si jumatate s-au finalizat 80 de kilometri de autostrada, printre altele in zonele Pitesti si Cernavoda.

In prezent, in Romania exista circa 260 de kilometri de autostrada, din care 100 s-au construit in ultimii 15 ani.

Romania poate accesa fonduri nerambursabile post-aderare de la Uniunea Europeana in valoare de 30 de mld. euro pana in 2013, pentru realizarea de investii in infrastructura. Conform lui Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, investitiile totale in infrastructura pot ajunge pana la 100 mld. euro pana in 2013, cea mai mare parte fiind destinate drumurilor.

Astfel, aceasta suma reprezinta aproape jumatate din totalul investitiilor ce vor fi facute in Romania in perioada 2009-2013, in valoare de peste 250 mld. euro, conform lui Vosganian. Din acestea, statul va asigura 20%, adica 50 de mld. euro, iar restul sunt investitii private si fonduri europene.

DailyBusiness