De anul viitor, bauturile alcoolice se vor scumpi cu pana la 10%, in principal din cauza faptului ca acciza pentru intreg anul se va calcula la un curs valutar de 3,7364 lei/euro. Romanii au insa ca alternativa, bauturile scutite de plata accizelor: palinca si tuica. Problema este ca, din cauza „pomenii” electorale pe care deputatii au facut-o eliminand accizele pentru productia proprie de alcool in limita a 250 de litri de tuica de gospodarie, Romania risca sa primeasca „stegulet rosu” de la UE pe probleme de fiscalitate.

Calcularea accizelor in anul 2009 la un curs cu 11,32% mai mare fata de cel stabilit pentru anul acesta va atrage dupa sine o serie intreaga de scumpiri. „Numai din aceasta crestere a euro bauturile alcoolice se vor scumpi cu cel putin 3%. Preturile la bauturile mai slabe, de pana la 30-35 de grade, se vor majora cu 2%, iar cele tari, de peste 40% de grade, cu cel putin 3%”, ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele patronatelor producatorilor de alcool – Garant.

Bauturile se vor scumpi insa mult mai mult, cu pana la 10%, avand in vedere ca pretul la cereale nu a fost inca stabilit si ca benzina, motorina, dar si energia electrica vor fi influentate de calcularea accizelor la un curs euro atat de ridicat. Astfel, romanii vor fi nevoiti sa plateasca cel mai mult pentru bautura, comparativ cu majoritatea tarilor europene, care au accize mai reduse la alcool. „Mai sunt cateva tari care au accize mari la bauturile alcoolice, insa, la noi, situatia este mai delicata, daca este sa raportam si la salariile romanilor”, ne-a mai spus Dascalu. Potrivit acestuia, modificarile de preturi se vor face, la rafturi, dupa 2-3 saptamani de la inceputul anului.

Integral in Gardianul