Agentia de rating Moody’s va mentine ratingul Romaniei la “Baa3” in viitorul apropiat, insa atentioneaza asupra deficitului bugetar ce s-ar putea adanci peste 4% din PIB in 2009, din cauza cresterilor salariale, a spus analistul Moody’s pentru Europa de Est, Kenneth Orchard, la The Money Channel.

In opinia sa, guvernul ar trebui sa isi indrepte atentia asupra cheltuielilor generate de majorarile salariale, ce ar putea adanci deficitul bugetar si ar putea reduce din bugetele pentru celelalte sectoare ale economiei.

“Guvernul ar trebui sa fie atent la cheltuieli, in special la cele salariale. Executivul ar trebui sa ia masuri si ar putea sa reduca cheltuielile din alte sectoare. E posibil ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, peste 4% din PIB, cu toate ca estimarea noastra era de 3,5-3,6% din PIB”, a spus Orchard pentru The Money Channel.

Cu toate acestea, Moody’s va mentine ratingul Romaniei la “Baa3”, iar o modificare ar putea surveni doar in conditiile unui deficit bugetar foarte ridicat, pe o perioada mai lunga de timp.

“Poate ca, daca vom vedea un deficit bugetar ca in Ungaria in urma cu cativa ani, de 8-9% din PIB, ne-ar ingrijora si am putea sa incepem sa regandim rating-ul. Consideram ca Romania este destul de bine pozitionata din punct de vedere al ratingului acordat”, a mai spus Orchard.

Integral in Business Standard