Vanzarile auto la nivel mondial sunt apreciate la 70 milioane de unitati in 2009, in scadere cu 3,5 milioane de masini fata de estimarea anterioara, insa in crestere cu un milion fata de estimarile pentru acest an, se arata intr-o prognoza realizata de Global Insight (USA) Inc.

"Asistam la o "distrugere a valorii", ca rezultat al inghetarii creditelor pe plan global", a declarat Nigel Griffiths, directorul pentru estimari globale al Global Insight. El a precizat ca previziunile pentru America de Nord si Europa in total arata pentru anul viitor venituri mai mici cu 110 miliarde de dolari pentru constructorii auto din cauza reducerii vanzarilor.

Vanzarile de vehicule usoare in SUA sunt estimate sa scada la 13,4 milioane de unitati in 2009, dupa ce pentru anul in curs sunt estimate vanzari de 13,8 milioane de unitati. Anul trecut, industria auto a avut parte de 16,5 milioane de masini vandute in SUA, in scadere cu 2,5% fata de anul precedent cand au fost comercializate 16,56 milioane de masini.

"Trecem de la o criza de lichiditate la una de insolventa. Exista tot mai multe dovezi conform carora acest lucru afecteaza economia reala, iar dupa cum noi privim industria auto ca fiind inima industriei reale, primim o lovitura grea in momentul de fata", a mai spus Nigel Griffiths. El a adaugat ca situatia de acum este mai grea decat daca pretul petrolului ar fi ajuns la 200 $/baril, pentru ca in acel caz am fi asistat la un transfer de avere catre tari precum Rusia, unde exista o cerere mare pe piata auto.

Capital