Desi in trimestrul al treilea al acestui an sectorul constructiilor era considerat drept un angajator de top pe piata muncii, cu o previziune neta de angajare de 50%, Manpower anunta o scadere de 37% pentru trimestrul al 4-lea. In perioada octombrie-decembrie, ritmul recrutarilor intense se mentine, insa in sectorul HoReCa, financiar si retail. Una peste alta, Romania isi pastreaza pozitia fruntasa in clasamentul celor mai optimisti angajatori privind perspectivele de angajare din regiune. Motive de bucurie? De ingrijorare?

Potrivit studiului Manpower, 32% dintre angajatori intentioneaza sa isi mareasca forta de munca in trimestrul al patrulea al acestui an. 11% dintre ei se asteapta la o scadere a activitatii de angajare, iar restul de 56% nu anticipeaza nici o schimbare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 55.000 de angajatori din 33 de tari.

Cele mai optimiste previziuni de angajare se inregistreaza in sectoarele administratie publica si servicii sociale (29%), comertul cu ridicata si amanuntul (27%), in HoReCa (25%), industria prelucratoare (24%) si finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (22%). Pe de alta parte, o scadere majora a fost raportata in sectorul constructii, unde previziunea neta de angajare a scazut cu 37%.

Ingrijorarea ajunge si in Romania

Se pare ca aceasta incetinire a ritmului de crestere a angajarilor pentru perioada urmatoare are legatura si cu evenimentele care se petrec peste ocean. Date fiind tendintele economice si sociale la nivel mondial, Camelia Stanculescu, director general la Manpower Romania, spune ca angajatorii vor fi din ce in ce mai orientati catre gestionarea eficienta a costurilor, devenind mai prudenti in deciziile de angajare. „Se observa deja ca in anumite domenii reducerea ritmului de crestere este importanta, una din schimbarile majore inregistrandu-se in sectorul constructii.

Temperarea investitiilor in acest sector influenteaza direct perspectivele de angajare pentru urmatoarea perioada si astfel se confirma si in Romania tendintele care se manifesta deja in alte tari puternic dezvoltate, precum SUA", declara Camelia Stanculescu. In completarea celor spuse mai devreme, Laurentiu Plosceanu, Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) face referire si la impactul pe care il poate avea criza de peste ocean asupra sectorului imobiliar. „Acest sector nu va fi influentat de scaderea previziunii de angajare din industria constructiilor, ci mai degraba, de efectele crizei financiare de peste ocean, criza care afecteaza in prezent si UE!".

Prudenta pare sa fie cuvantul-cheie si in sectorul HoReCa. Aflati intr-o continua dezvoltare si afectati totodata de fluctuatia de personal, angajatorii din acest sector de activitate intentioneaza sa se concentreze mai mult pe metodele de retentie si mai putin pe recrutare. Silvana Borza, Director HR la Trotter Restaurant spune ca desi in prezent au 550 de angajati, compania se afla intr-un proces continuu de angajare pentru posturile de entry-level.

Ea sustine ca angajatorii ar trebui sa isi indrepte atentia spre mijloacele de retentie si motivare a angajatilor, chiar daca, data fiind criza fortei de munca, uneori exista tendinta de a angaja aproape orice candidat care se prezinta la interviu. „Indiferent cat de greu ne este, selectia trebuie facuta riguros!". Ca solutie de moment, cei de la Trotter au renuntat sa recruteze personal calificat, cel putin pe partea de salon, indreptandu-si atentia spre studenti.

Revista Cariere