Liderii lumii s-au intalnit zilele trecute la Washington si Paris, la finalul unei saptamani de caderi istorice pentru bursele din intreaga lume, in incercarea de a da un nou “balon de oxigen” pietelor financiare aflate in plina criza. Nici Bucurestiul nu a avut liniste, dupa ce bursa a pierdut 7 mld. de euro si a fost suspendata de doua ori intr-o singura saptamana.

“Sistemul bancar romanesc este solid, toate bancile din Romania sunt in situatie buna. Noi trebuie sa avem prudenta si responsabilitate, intrucat avem sanse sa fim minim afectati de criza financiara. Bursa din Romania acopera doar 5% din economia nationala si doar o reactie emotionala a oamenilor politici si masurile lor iresponsabile ar pune in pericol echilibrul economic”, spunea, vineri, Basescu.

Cu toate acestea, apar primele semnale ca jucatori importanti din piata locala isi iau masuri de precautie. ArcelorMittal Galati, cel mai important activ detinut in Romania de liderul mondial in siderurgie, ArcelorMittal, a anuntat ca va reduce productia pentru anumite produse finite, pe fondul crizei economice mondiale. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a spus ca relansarea la privatizare a societatii Antibiotice Iasi nu se va produce in viitorul apropiat, pe acelasi fond economic international.

“Ca urmare a crizei financiare mondiale, suntem martorii unei scaderi a cererii pentru produsele din otel. Acest lucru are un impact direct asupra performantelor operationale si financiare ale tuturor producatorilor de otel, inclusiv asupra ArcelorMittal Galati. La fel ca si ceilalti producatori, in acest moment, trebuie sa reducem productia pentru anumite bunuri pentru a evita cresterea stocurilor”, au declarat oficialii ArcelorMittal Galati. De altfel, proprietarul ArcelorMittal, indianul Lakshmi Mittal, a pierdut 27 miliarde dolari din averea sa ca urmare a crizei.

Business Standard