Romania, in topul cresterii investitiilor straine. Investitiile straine directe - ISD - atrase de Romania in primele opt luni ale anului in curs au crescut cu 32 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la aproximativ 6,5 miliarde de euro, precizeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine - ARIS, informeaza Capital.

Bancile se suspecteaza reciproc. Bancile noastre se suspecteaza reciproc in aceasta perioada de criza internationala, astfel ca piata interbancara s-a crispat, ieri, dobanda inregistrand salturi consistente, la toate categoriile, scrie Bursa. Dobanda interbancara pe o zi a crescut de la 12,7%, la 28,31%, cea pentru o saptamana s-a umflat de la 13,51%, la 28,25% si la fel cea pentru o luna, de la 15,74%, la 26,13% (n.r. - Dobanda are influenta pentru oricine are credit in lei. Orice banca calculeaza creditul in lei in ROBOR plus marja. Cresterea spectaculoasa ROBOR inseamna ca in urmatoarele trei luni, dobanda la creditele in lei se va majora corespunzator. Pentru creditele in valuta functioneaza LIBOR plus marja).

Nissan recheama in service peste 200.000 de automobile. Nissan Motors a anuntat ca va rechema in service 204.361 de automobile apartinand marcii Nissan si Infiniti produse in 2007 si 2008. Acestea ar putea avea o problema in ceea ce priveste declansarea air-bagului pentru pasagerii din fata in cazul unui accident. Rechemarea vizeaza modelele Nissan Altima, Altima Coupe, 350Z, Murano si Rogue produse in 2007 si 2008, dar si Infiniti G35 Sedan, G37 Coupe si EX35 produse in perioada martie 2007 - mai 2008, anunta Capital.

BCE isi extinde influenta in afara euroland. Influenta Bancii Centrale Europene incepe sa se faca simtita in regiune, dincolo de granitele Uniunii. Dupa ce Ungaria a primit un imprumut de cinci miliarde de euro pentru a-si curata piata locala de creditare, BCE va acorda ajutor Elvetiei si Islandei, care nu sunt membre UE. Presedintele bancii, Jean-Claude Trichet va deveni mai puternic la nivel continental, institutia pe care o conduce fiind solutia vizata de tarile care doresc stabilitate pe pietele lor financiare, scrie Capital.

Foamea de lei a strainilor a impins dobanzile spre cote record de 30%. Bancile locale nu au necesitati importante de lichiditati, cererea de lei vine preponderent din partea speculatorilor straini. Pentru a specula pe curs, strainii imprumuta lei, pe care ii vand ulterior contra euro. Interventiile BNR pentru temperarea deprecierii leului au secat piata de lichiditati descurajand speculatorii. Lipsa acuta de lei pe piata interbancara a impins dobanzile pe termen scurt spre 30% ieri, dar exista potential pentru cresteri importante in continuare, in conditiile in care la sfarsitul lunii bancile vor avea de facut plati importante catre bugetul de stat, scrie Ziarul Financiar.

Numarul turistilor din Delta Dunarii a crescut la 105.000, la noua luni. Numarul turistilor care au vizitat Delta Dunarii pana la 30 septembrie 2008 a crescut la 105.000 fata de 30.000 cat s-au inregistrat anul trecut, au confirmat reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Potrivit acestora, fenomenul turismului neorganizat a inregistrat anul acesta o crestere spectaculoasa, "acesta fiind probabil motivul pentru sporirea fluxului de turisti in valori atat de mari", scrie Wall-Street.ro

Opera de arta: Hummer H3 si Vestul Salbatic. Un londonez a creat o opera de arta ciudata: un Hummer H3 cu roti de lemn, asemenea trasurilor din Vestul Salbatic. Britanicii au o altfel de abordare a artei, care poate parea putin ciudata pentru multi dintre noi. Matthew Harrison, un celebru artist londonez, a pregatit o surpriza auto pentru editia cu numarul cinci a evenimentului Zoo Art Fair, care se va desfasura intre 17 si 20 octombrie in capitala Regatului Unit, scrie AutoMarket.ro

Autostrada Ford va costa 1,1 miliarde de euro. Drumul expres Craiova-Pitesti va costa 1,1 miliarde de euro fara TVA, iar cei 121,85 kilometri de traseu sunt programati sa fie construiti intr-un singur an, in perioada 2009-2010, a informat ieri Compania Nationara de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Potrivit companiei, drumul va include 75 de poduri, podete si drumuri rutiere si se termina printr-un nod rutier la intersectia cu autostrada A1 Bucuresti-Pitesti. Pana la aceasta ora insa, autoritatile au efectuat doar studiul de fezabilitate al lucrarii si au alocat fonduri pentru organizarea licitatiei de atribuire. Conform unor surse din CNADNR, suma prinsa in buget pentru acest an este de 5 milioane de lei (1,32 milioane de euro), banii fiind necesari pentru "demararea licitatiei de executie", informeaza Romania libera.

Fondatorul celei mai mari agentii de turism paraseste firma la 9 luni dupa vanzare. Nicolae Demetriade, fondatorul celei mai mari agentii de turism din Romania, Happy Tour, a parasit functia de director general pe 15 septembrie, la 9 luni dupa vanzarea companiei fondului de investitii spaniole GED. Noul director al agentiei este Gabriel Ionescu, fost director Medicover, informeaza DailyBusiness.ro

Rusii incep sa isi retraga banii din banci. Banca rusa Globex a inghetat retragerile, odata ce increderea in sistemul bancar rusesc a inceput sa dea semne ca se evapora, scrie Financial Times. Globex, o banca de retail cu active ce valoreaza 2,95 mld. euro, este prima banca ruseasca ce se confrunta cu retrageri masive de depozite de la inceputul crizei. Banca a pierdut 13% din totalul depozitelor doar luna trecuta, conform declaratiilor lui Maxim Raskosnov, analist la Renaissance Capital, si alte 15% luna aceasta, dupa cele declarate de Emilya Alieva, vicepresedintele Globex, anunta Ziarul Financiar.

10 proiecte care transforma Romania. Cotidianul de afaceri Business Standard propune spre dezbatere mediului de afaceri zece probleme structurale ale societatii si economiei romanesti, care ne franeaza dezvoltarea si care ne afecteaza viata de zi cu zi si nivelul de trai. Proiectul “Guvernul Privat” este structurat in urmatoarele teme de discutie: infrastructura, educatie-piata muncii, sanatate, turism, fiscalitate, administratie publica, mediu-energie, agricultura, decalajul rural-urban si cercetare-dezvoltare.

Cum simt retailerii de electronice criza financiara? Piata de produse electronice si IT&C a cunoscut un usor declin in ultimele saptamani, in contextul crizei financiare internationale, insa marii retaileri spera la o redresare pana la sfarsitul acestui an. “De cateva saptamani, am observat o usoara scadere a vanzarilor din cauza clientilor care sunt retinuti in a-si cheltui banii in contextul crizei financiare. Cred ca socul informatiilor aparute va trece in cateva saptamani, iar consumatorii se vor obisnui cu situatia, insa depinde foarte mult de informatiile care vin mai ales din pietele externe”, a declarat, pentru Wall-Street, Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Scumpirea petrolului si a gazelor impinge jucatorii locali la investitii in eoliene. Anul 2008 a adus o explozie a anunturilor de investitii in productia de energie verde, datorita, in primul rand, noii politici europene de sustinere, dar si a cresterii fara precedent a preturilor la combustibilii fosili, este de parere analistul Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare din Energie, scrie Business Standard.

SRL-urile ne baga in conflict cu UE. Comisia Europeana (CE) va initia procedurile de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva Romaniei, Belgiei, Spaniei, Luxemburgului si Portugaliei, pentru neaplicarea in legislatia nationala a unei directive privind simplificarea majorarii capitalului si modificarea numarului de asociati la societatile cu raspundere limitata (SRL-uri), potrivit unui comunicat al CE, scrie EVZ.

Creditul in franci elvetieni dispare din oferta. Majoritatea institutiilor de credit din Romania au renuntat sa mai acorde imprumuturi in monede exotice. Dupa Credit Europe Bank, si alte institutii de credit din Romania au decis sa renunte la imprumuturile in franci elvetieni. „Piraeus Bank, Volksbank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Bancpost au renuntat la imprumuturile in franci elvetieni“, au declarat pentru Cotidianul surse din piata. Potrivit acelorasi surse, Banca Transilvania ar fi renuntat la creditele pentru locuinta in euro acordate prin intermediul brokerilor, scrie Cotidianul.

In urma semi-scandalului cu zvonurile false despre banca Transilvania denigrarea unei banci ar putea deveni caz penal. In Codul Penal ar putea fi introdusa o prevedere pentru sanctionarea denigrarii unei institutii bancare, a declarat joi Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Acesta a avut intrevedere cu Catalin Predoiu, ministrul justitiei, si a spus ca Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei a avut o „atitudine pozitiva” fata de aceasta propunere, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), anunta Gandul.

Carbon E7 – viitoarea masina cu gadget-uri a politiei americane. Carbon Motors se lauda de peste un an ca va oferi politiei americane o masina special creata pentru domeniul in care va activa. Luna aceasta compania a oferit imagini reale si clipuri video cu E7, spulberand unele urme de indoiala ale opiniei publice in legatura cu proiectul in sine. Dintr-o anumita perspectiva, un vehicul conceput inca din prima faza pentru fortele de ordine este superior unuia de serie dotat ulterior cu echipamentul necesar. Primele caracteristici exterioare care pot fi observate la E7 sunt barele de protectie din fata, integrate in caroserie si girofarul integrat pe latura superioara a parbrizului, scrie go4it.ro

O vizita la Cortul Veseliei, cu ocazia festivalului gastronomic din Capitala. Bucurestenii gazduiesc, pana duminica, primul festival culinar international din Romania, „Bucharest Food Festival”. De altfel, ieri, in prima zi a spectacolului, maestrii artei culinare au organizat concursuri cu premii, spectacole si au dat lectii gastronomice. Expozantii isi ademenesc vizitatorii cu branzeturi de vaca, oaie si capra, cu pastrama ecologica, siropuri naturale si sute de produse traditionale din peste 11 tari. In zilele urmatoare, organizatorii anunta concursuri culinare gen „cel mai rapid mancator de mici” sau „cel mai bun ghicitor de vin”, precum si concerte, in fiecare seara, intre orele 20 si 22, dar si lectii de gatit de la specialisti internationali, scrie Gardianul.

Noul Alfa Romeo 149 - rival pentru Audi A3, BMW seria 1 sau Mercedes CLC. Bazat pe aceeasi platforma cu Fiat Bravo, Lancia Delta, inlocuitoarea lui 147, va fi un amestec de frumusete intre 8C Competizione si stilatul Mito cu dimensiuni insa mai mari. Spatele generos si curbele circulare ale farurilor se inspira de la muza Mito, in timp ce linia ascutita si adanca a scutului este imprumutata de la 8C Competizione, scrie Auto.ro