Clasamentul celor mai "globale orase". New York, Londra si Paris ocupa primele trei locuri in clasamentul celor mai "globale orase" (Global City Index), realizat de AT Kearney. Clasamentul a fost facut luandu-se in calcul mediul de afaceri, forta de munca, schimbul de informatii, cultura si implicarea politica. In topul care include 60 de orase, nu se afla nici o localitate din Romania. Orasele cele mai apropiat geografic de Romania sunt Istanbul si Viena, aflate pe locurile 28, respectiv 18, scrie Capital.

Cum va arata primul cinematograf 3D din Bucuresti. 2008 va ramane in memoria bucurestenilor ca anul in care, in capitala, s-a deschis primul cinematograf 3D. “The Light” va avea 7 sali de cinema, cu un total de 1200 de locuri un café-bar si o zona de lounge pentru discutiile de inainte si dupa vizionare, scrie Ziarul Financiar.

In plina criza, iPhone-ul ridica profitul Apple. Vanzarile record la smartphone-ul iPhone au adus Apple rezultate trimestriale extrem de satisfacatoare in ciuda crizei economice globale. Astfel, Apple a inregistrat in cel de-al patrulea trimestru fiscal al anului in curs o majorare de 26% a profitului, pana la 1,14 miliarde de dolari, fata de 904 milioane de dolari, in perioada similara a anului trecut, informeaza Capital.

Traficul aerian de pasageri, prima scadere din ultimii cinci ani. Traficul aerian de pasageri a inregistrat in luna septembrie prima scadere din ultimii cinci ani, pe fondul crizei economice globale si a incetinirii cresterii economice. Astfel, conform datelor furnizate de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), traficul aerian de pasageri la nivel global a scazut luna trecuta cu 2,9% fata de septembrie 2007. Si in cazul transportului de marfa s-a inregistrat un regres de 7,7%, cel mai mare din 2001, informeaza Capital.

Stare de urgenta la cel mai mare combinat siderurgic din Bulgaria. Conducerea celui mai mare combinat siderurgic din Bulgaria, Kremikovzi, a declarat vineri starea de urgenta, ca urmare a riscului de accidente industriale creat de sistarea livrarilor de carbune. Expentii sustin ca unele dintre sistemele combinatului ar putea exploda, fiind imposibila inchiderea imediata a productiei, relateaza Ziarul Financiar.

Danone ar putea vinde Frucor pana la sfarsitul acestei luni. Grupul francez Danone, unul dintre cei mai mari lideri globali in domeniul alimentar, ar putea vinde compania Frucor, unul din cei mai importanti producatori de bauturi racoritoare din Noua Zeelanda si Australia, pana la sfarsitul acestei luni, pentru aproape 600 milioane de euro, informeaza surse apropiate companiei, citate de presa internationala. Danone a anuntat inca din luna august ca evalueaza perspectivele Frucor, dupa reorientarea afacerilor diviziei de ape imbuteliate, informeaza Business Standard.

Romanii care-si amenajeaza gradinile "invart" 100 mil. euro pe an si nu accepta compromisuri. Amenajarile de gradini costa minim cateva mii de euro, pentru suprafete de 100-200 mp, si pot ajunge la cateva sute de mii de euro pentru suprafete mari, de peste 2.500 mp, formand o piata de peste 100 mil. euro anual, caracterizata de o clientela extrem de pretentioasa. Desi nu sunt statistici care sa stabileasca valoarea exacta a pietei amenajarilor de gradini, jucatorii de pe piata considera ca aceasta trece de 100 mil. euro, avand in vedere sumele necasare amenajarii si cererea mare din piata. "Desi nu suntem o companie mare, nu putem putem face fata cererii existente. Costul de amenajare al unei gradini difera de la spatiu la spatiu, insa nu prea poti face nimic fara minim 3.000 euro", a spus Iulian Talpeanu, proprietarul companiei Exclusive Garden, citat de dailybusiness.ro.

Litoralul romanesc este scump si de Revelion. Hotelierii au majorat oferta de cazare cu aproape 20% fata de sezonul trecut si aplica tarife de la 300 de euro/persoana. Este mai ieftin decat la munte, in aceleasi conditii de cazare si cel putin la fel de amuzant, chiar daca nu ninge la fel de mult, sustin reprezentantii agentiilor de turism. Revelionul pe malul marii atrage, in fiecare an, cateva sute de turisti, numa rul acestora crescand cu fiecare an. Hotelierii spatiilor de cazare de patru si cinci stele au majorat oferta cu aproape 20% fata de sezonul trecut si spera ca, macar in timpul iernii, sa castige batalia cu vecinii bulgari. Pentru asta, au organizat spectacole cu artisti si ansambluri populare si au angajat animatori care sa-i fereasca pe clienti de plictiseala, scrie EVZ.

Transelectrica va investi 1,45 mil. euro in modernizarea statiei de la Tagu Jiu Nord. Transelectrica va moderniza statia de 20kV de la Targu Jiu Nord cu investitii de circa 5,33 mil. lei (1,45 mil. euro), pentru care va organiza o licitatie deschisa, potrivit anuntului companiei de pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Modernizarea statiei prevede inlocuirea celulelor de 20 kV a transformatoarelor de servicii interne, a instalatiei de tratare neutru 20kV si a cablurilor, traseelor de cabluri si instalatiei de legare la pamant, potrivit anuntului companiei, relateaza dailybusiness.ro.

Guvernul amana cu patru ani modernizarea Aeroportului Otopeni. Lucrarile de modernizare a Aeroportului Otopeni au fost amanate cu patru ani, din cauza nefinalizarii Planului Urbanistic Zonal. Amanarea planului de dezvoltare a aeroportului Otopeni a fost decisa in ultima sedinta a Guvernului. Terenurile pe care se va extinde aeroportul se afla in intravilanul orasului Otopeni si extravilanul comunei Tunari, urmand ca aproximativ 200 de persoane sa fie expropriate cu despagubiri. „Situatia de urgenta consta in iminenta expirarii termenului alocat etapei I a Programului Strategic de dezvoltare pe termen lung a Aeroportului International Henri Coanda-Bucuresti si necesitatea asigurarii in avans a capacitatilor aeroportuare pentru mentinerea gradului de siguranta si securitate in conditiile cresterii traficului aerian”, se arata in ordonanta de urgenta, citata de Gardianul.

Cea mai tare masina de politie din lume! Politia italiana a primit din partea Lamborghini un Gallardo LP560-4 de ultima generatie pentru interventii speciale. Lamborghini a donat astazi politiei italiene un exemplar al recent lansatului Gallardo LP560-4, personalizat si pregatit pentru interventiile fortelor de ordine din Italia. Noul model va inlocui primul exemplar Gallardo de politie, donat in 2004, care a parcurs 140.000 de kilometri in slujba autoritatilor italiene. Un al doilea Gallardo se afla inca in functiune la Bologna, a intrat in dotarea politistilor in 2005 si a parcurs pana acum 100.000 de kilometri. Noul bolid poate fi pilotat de doar 30 de politisti (dintre care 3 sunt femei), acestia fiind cei desemnati de Ministerul de Interne din Italia pentru a tine in frau cei 560 de cai putere ai motorului V10 de 5.2 litri. Gallardo LP560-4 poate sa accelereze de la 0 la 100 km/h in 3.7 secunde, viteza maxima fiind de 325 km/h. Normal, cei 30 de norocosi au fost instruiti pentru a putea utiliza instrumentele speciale de la bordul modelului. Printre acestea se numara un radar care poate functiona in miscare si un monitor prin care vitezomanii pot sa isi admire "opera" in timp ce agentul completeaza procesul verbal, scrie automarket.ro.

Vanzarile de apartamente stagneaza, dar chiriile cresc continuu. Chiar daca in lunile de vara nivelul chiriilor in Capitala a ramas constant, odata cu reintoarcerea studentilor, acestea au crescut cu procente cuprinse intre 10 si 20%. In plus, vazand ca piata imobiliara e in regres, foarte multi dintre proprietarii care aveau apartamentele scoase la vanzare au hotarat acum sa le inchirieze. Pe de alta parte, stagnarea procesului de creditare si fluctuatiile foarte mari ale dobanzilor au determinat o reorientare a cererii pentru apartamentele de inchiriat in detrimentul achizitionarii. Potrivit agentilor imobiliari, valoarea chiriilor in Bucuresti variaza foarte mult in functie de dotarile apartamentului, dar mai ales in functie de locatie. In general, zonele cu infrastructura si transport in comun slab dezvoltate sunt cele mai putin cautate si in consecinta chiriile solicitate sunt mult mai mici, informeaza Gardianul.

Patinaj artistic cu un Audi R8. Un Audi R8 nu a facut fata vremii capricioase de la Moscova si a sfarsit intr-un parapet, scrie automarket.ro.

Cum se cheltuiesc bugetele de publicitate pe televiziuni. In prima jumatate a toamnei, Pro TV a atras cele mai mari volume de reclama din partea multinationalelor, in timp ce Antena 1 a fost ocolita de Nestlé, L’Oreal si Reckitt Benckiser. Topul celor mai activi zece clienti publicitari pe televiziune, in intervalul 1 septembrie – 19 octombrie 2008, este dominat de companiile multinationale. Liderul detasat este Procter&Gamble, cu 50.391 de reclame difuzate. Numai patru clienti publicitari se regasesc in acest top fata de cel corespunzator aceleiasi perioade a anului trecut: Procter&Gamble, Unilever, L’Oreal si Danone. Dintre „fruntasi” lipsesc „numele grele” ale advertisingului: Coca-Cola, Colgate, Nestlé si Romtelecom. Aceste companii au consumat mai putine reclame tv fata de anul trecut. Explicatia tine de planurile lor de comunicare si de conjunctura de pe piata, asa incat este prematur sa tragem concluzia ca bugetele s-au ajustat, relateaza Adevarul.

Italienii speriati de caderea pietei imobiliare din Spania si Marea Britanie vor sa investeasca in Romania. Investitorii vest-europeni se orienteaza spre alte piete imobiliare de unde pot scoate un profit consistent, Romania fiind una dintre tintele preferate. „Caderea pietei imobiliare din Anglia, Spania si Italia i-a facut pe investitori sa priveasca spre Romania ca o noua piata unde sa investeasca si cauta terenurile cu proiecte, ei doar sa le cumpere si sa inceapa dezvoltarea”, a declarat pentru Gandul Maria Jimez, managing director Bluehouse Imobiliare. Acest tip de proiecte, facute de-a gata, cu o valoare de patru-cinci milioane de euro vor fi prezentate in cadrul expozitiei Fiera Imobiliare de la Milano, dedicata special dezvoltatorilor din Romania. Dupa Capitala, zona Jucu, unde Nokia si-a deschis o fabrica este urmatoarea pe lista investitorilor.

Primul model Lada bazat pe Logan MCV va fi lansat in 2011. AvtoVAZ, constructorul rus la care Renault detine 25% din actiuni, va lansa in 2011 primul model Lada fabricat pe platforma Logan. Oficialii producatorului rus se asteapta ca modelul in cauza sa aiba un succes rasunator in tara vecina, sperantele lor bazandu-se pe normele de calitate Renault si pe faptul ca Lada este un nume foarte cunoscut in Rusia, scrie auto.ro.

Mozilla experimenteaza: Firefox cu suport pentru multitouch gestures. Chiar daca isi trage multe dintre functii de la Opera, Mozilla tine mortis sa evidentieze ca Firefox este totusi un browser inovator. In acest scop, unul dintre programatorii de la Mozilla a lucrat la o versiune de Firefox 3.1 pre-Beta careia i-a implementat suportul pentru multitouch gestures. Asa cum era normal, aceasta versiune este disponibila doar pentru sistemele Mac OS X. Asta din simplul motiv ca a fost conceputa special pentru touchpad-ul laptopurilor Apple. Nu este deocamdata clar daca aceasta facilitate se va regasi si in versiunea finala de Firefox 3.1, scrie go4it.ro.