Cine are venituri duble in timp de criza. In timp ce pietele financiare americane se clatina, iar banci de renume se prabusesc, exista si companii care au reusit in aceasta perioada rezultate uimitoare. Chevron, una dintre cele mai mari companii petroliere americane, si-a dublat veniturile. Pe al treilea trimestru al anului, venitul net a fost de 7,89 miliarde de dolari, in timp ce in perioada similara a anului trecut, acelasi indicator era la 3,72 miliarde, scrie Capital.

Unde investesti banii pe timp de criza? Criza financiara pune sub semnul intrebarii cat de profitabile mai sunt investitiile pe Bursa, in contextul corectiilor dramatice ale ultimului an, plasamentele in depozitele bancare, in conditiile in care marile nume ale sectorului bancar duc lipsa de lichiditati si au fost nationalizate. Specialistii spun ca nu exista o reteta general valabila a investitiei profitabile pe timp de criza. Cu toate acestea, exista medicamente pentru fiecare investitor in parte, scrie Ziarul Financiar.

Ford Focus CC a fost lansat in Romania. Romcar, importatorul Ford in Romania, a lansat modelul Focus CC (coupe - cabriolet). Vehiculul este disponibil cu doua motorizari pe benzina si una diesel, la preturi cu TVA cuprinse intre 25.000 si 31.400 euro, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, directorul de vanzari al Romcar, Dragos Magdalina. Tinta de vanzari pentru acest an este de 30 de unitati Focus CC, model disponibil in Romania din luna octombrie in versiunile de echipare Sport si Titanium, scrie StiriAuto.ro

Cat de profitabil este Halloween-ul pentru barurile din Bucuresti? Petrecerile de Halloween organizate pe 31 octombrie au loc in majoritatea localurilor "care se respecta" din Capitala. Impactul asupra veniturilor din aceasta seara difera insa in functie de tipul localului. Astfel, localurile a caror notorietate pe piata bucuresteana este ridicata sunt de obicei pline in fiecare vineri seara, asa ca petrecerea de Halloween nu schimba fundamental numarul de clienti si incasarile, scrie DailyBusiness.

Video: Teaser Porsche Panamera. Porshe a lansat un nou teaser video cu viitorul Panamera, primul sedan din istoria brand-ului german. Mult asteptatul sedan sport este programat sa intre in productie in 2009 si va fi disponibil initial cu un motor V8 aspirat sau biturbo, urmand ca mai tarziu sa i se alature un agregat V6, scrie Auto.ro

Germania este amenintata de greve in lant, dupa esecul negocierilor salariale. In plina criza financiara, negocierile salariale din sectorul metalurgic german, domeniu care influenteaza celelalte sectoare ale economiei, au ajuns vineri intr-un impas si o serie de sindicate din industria metalurgica, a automobilelor si electronicii ameninta cu greve in lant, relateaza AFP. Dupa aproape patru saptamani de negocieri fara rezultate cu sindicatele, federatia Gesamtmetall a angajatorilor din industria metalurgica, care cuprinde si industria automobilelor, a electronicii si a utilajelor, si-a expus vineri ultima oferta: o crestere salariala de 2,9% in urmatoarele 14 luni. Astfel, in ultimele doua luni ale anului ar fi oferita o crestere de 0,8%, iar in lunile lui 2009, o crestere de 2,1%, anunta Business Standard.

Spania urca pe esafodul recesiunii. Economia spaniola a facut un prim pas spre recesiune, inregistrand o diminuare a Produsului Intern Brut, conform unui calcul realizat de Banca Centrala a Spaniei. Astfel, conform raportului institutiei, PIB-ul spaniol a inregistrat in cel de-al treilea trimestru o scadere de 0,2% fata de al doilea trimestru. In cazul in care va inregistra o noua scadere si in ultimul trimestru, economia spaniola va intra oficial in recesiune, anunta Capital.

Palm estimeaza ca va vinde 2.000 de terminale Treo Pro pana la finalul anului. Producatorul american de telefoane mobile Palm Inc. estimeaza ca va vinde pana la finalul anului 2.000 de terminale Treo Pro Smartphone, lansate recent pe piata din Romania la pretul de 679 de dolari, plus TVA, si distribuit prin reteaua dealerilor Omnisoft si IRIS, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii companiei. Pentru primele trei trimestre ale anului urmator, compania estimeaza ca va mai vinde inca 5.000 de terminale Treo Pro Smartphone pe piata locala.

Prius va fi o marca separata si va avea 3 modele. Zvonurile cu privire la faptul ca Toyota vrea sa faca din Prius o marca separata se transforma treptat intr-un conglomerat de certitudini, pe masura ce sursele dezvaluie planuri cu privire la diverse modele ecologice dedicate maselor. Aproape sigur vom asista in viitorul apropiat la lansarea a trei masini cu logo-ul Prius, printre care si una semi-premium ce se va apropia de pragul celor 30.000 de $ in SUA (in Europa, cel putin 30.000 de euro), scrie Auto.ro

Tinerii se multumesc cu salarii de 1.000 de lei. Criza economica mondiala a scazut pretentiile tinerilor romani. Daca in anii trecuti veneau la targurile de joburi cu salariile „in cap“, si nu acceptau mai putin de 1.000 de euro si alte avantaje, la targul „Angajatori de Top“, deschis ieri la Sala Palatului, candidatii s-au multumit si cu oferte de 1.000 de lei, scrie EVZ.

Industria auto americana, in nevoie disperata de lichiditati. Trezoreria refuza cererea General Motors. Sase guvernatori ai SUA si un grup de executivi din sectorul auto au cerut administratiei Bush ajutorul pentru a salva sectorul auto de criza in care se afla. Cu toate acestea, guvernul american nu pare interesat sa ajute cu infuzii directe de capital fuziunea dintre General Motors si Chrysler, anuntand ca va cheltui 25 de miliarde de dolari pentru a imprumuta cu dobanda scazuta companiile care doresc sa isi reinnoiasca utilajele de productie, scrie Ziarul Financiar.

Consumul americanilor a inregistrat in septembrie cea mai mare scadere din ultimii patru ani. Cheltuielile de consum ale gospodariilor din Statele Unite au inregistrat in septembrie cea mai accentuata scadere din iunie 2004 si ar putea sa se reduca in continuare in urmatoarele luni, in contextul in care economia SUA da semne de recesiune. Consumul a scazut in septembrie cu 0,3% comparativ cu luna anterioara, dupa o crestere de sub 0,1% din august, potrivit datelor ajustate de variatii sezoniere publicate vineri de Departamentul american al Comertului. Scaderea este mai accentuata decat anticipau analistii, care mizau pe o reducere de doar 0,2%, anunta Business Standard.

Cum schimba fuziunea dintre My Air si Sky Europe piata low-cost locala. Companiile aeriene My Air si Sky Europe au fuzionat si vor avea de anul viitor o strategie mai agesiva de dezvoltare pe piata romaneasca. In urma acestei fuziuni, se va crea o companie ce va pune probleme mai mari duo-ului din fruntea pietei, format de Blue Air si Wizz Air. In urma fuziunii anuntate luna aceasta, cele doua companii vor transporta impreuna in Romania in jur de 800.000-900.000 de pasageri in 2008, tinand cont de estimarile anterioare ale companiilor, ocupand astfel pozitia a treia in top, scrie DailyBusiness.

Benzinarii mobile va imbie la mare. Statiile fixe de carburanti vor fi construite cel mai devreme la inceputul anului viitor. Anuntate cu pompa de catre ministrul transporturilor, Ludovic Orban, benzinariile de pe Autostrada Soarelui au ramas pentru sutele de mii de romani care au luat drumul litoralului in aceasta vara doar o iluzie. Oficialul transporturilor dadea asigurari ca, in sezonul estival, pe Autostrada Bucuresti-Constanta vor fi amplasate statii de carburanti. Insa, asa cum ne-au obisnuit autoritatile, lucrarile s-au amanat si de aceasta data, astfel ca benzinariile vor fi puse in functiune doar in sezonul rece. Primele statii mobile au aparut pe 25 octombrie, cand Rompetrol si-a pus in functiune benzinariile de la kilometrii 88 si 139. Celelalte companii petroliere, respectiv OMV si Petrom, nu au semnat deocamdata contractele cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), noteaza EVZ.

Investitorii privati vor controlul la reactoarele 3 si 4. Investitorii cer statului sa-si diminueze participatia la acest proiect, pentru ca ei nu vor s-o faca. Investitorii selectati in constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda au propus statului, care detine 51% din proiect, sa isi diminueaze participatia, iar acordul final privind structura companiei de proiect ar putea fi incheiat pana la 30 noiembrie. "Sunt propuneri si discutii ale investitorilor ca statul sa isi reduca participatia. Sper sa finalizam acordul cu statul pana la 30 noiembrie", a declarat, Adrian Borotea, corporate affair manager al CEZ Romania, scrie Cotidianul.

Economia Romaniei este perceputa pozitiv la nivel European. Intr-o Europa afectata de criza, economia Romaniei este perceputa pozitiv la nivel comunitar. O analiza realizata de autoritatile comunitare plaseaza Romania pe locul trei in luna octombrie, cu 103,7 puncte, dupa cum releva Economic Sentiment Indicator (ESI). Fata de luna precedenta, indicatorul a inregistrat o scadere cu 1,3 puncte. Primele doua locuri sunt ocupate de Bulgaria (110,3 puncte) si Polonia (105,3 puncte), tari percepute mai bine decat Romania din perspectiva increderii in economie, anunta Gandul.

Fantezii la Marea Neagra. Strategia Romaniei se vede in seminarii, nu si in rezultate. Marea Neagra are si ea o zi speciala. In 1996, statele riverane stabileau la Istanbul ca Ziua Marii Negre va fi marcata in fiecare an pe 31 octombrie. La fel ca proiectul Nabucco, strategia Romaniei la Marea Neagra este o tema preferata a liderilor de la Bucuresti. Rezultatele se lasa insa asteptate, mai ales in domeniul energetic, desi eforturile de promovare inghit sume de bani importante. Seminariile raman punctul forte al diplomatiei romane. Comisia Europeana nu promoveaza crearea unor noi institutii care sa implementeze cooperarea in zona Marii Negre, intrucat acestea sunt suficiente, a declarat ieri comisarul european Leonard Orban. In schimb, regiunea are nevoie de proiecte cu rezultate concrete, a subliniat Orban, care a participat la deschiderea Forumului ONG-urilor la Marea Neagra, alaturi de ministrul de externe Lazar Comanescu, scrie Gardianul.

Criza va scadea consumul de energie in industrie. Companiile cu afaceri industriale isi vor reduce productia in urmatoarele luni. Populatia ar putea consuma mai multa energie in iarna aceasta. Criza financiara internationala va obliga companiile industriale sa consume mai putina energie, insa nu va cobori consumul de energie al populatiei in perioada urmatoare, potrivit companiei CEZ Romania. "Clientii industriali isi vor diminua productia din cauza crizei pietelor financiare internationale si, asta presupune un consum mai mic de energie, a explicat Adrian Borotea, director in compania energetica CEZ Romania, anunta Romania libera.

Efectele crizei. Companiile energetice se tem de scaderea consumului clientilor industriali. Companiile din domeniul energiei se tem ca din cauza crizei internationale va scadea consumul marilor clienti industriali. Dacia si ArcellorMittal si-au redus productia si ca urmare si consumul, iar exemplul lor risca sa fie urmat si de alte companii. De altfel, mai multe organisme internationale recunosc ca tarile din est risca sa cada prada crizei financiare din cauza retragerilor masive de capital si investitii straine. Companiile din mai multe domenii sunt ingrijorate de impactul pe care criza financiara l-ar putea avea asupra propriilor afaceri si isi reanalizeaza afacerile. “Ne uitam la impactul crizei asupra noastra. Evolutia pietei este o provocare pentru toata lumea. Toata lumea isi reanalizeaza strategiile in noile conditii ale pietei“, a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, citat de Gardianul.

UE iti da bani sa-ti schimbi masina veche! Uniunea Europeana va demara un program de innoire a parcului auto din tarile membre. Comisia Europeana a inaintat o propunere pentru dinamizarea vanzarilor pe piata auto din Uniunea Europeana. Bratul executiv al Uniunii a inaintat un plan prin care sa ofere ajutor proprietarilor de automobile vechi care sunt dispusi sa-si achizitioneze modele economice din punct de vedere al consumului. Masura este gandita pentru a salva piata auto si pentru a ajuta producatorii europeni sa depaseasca criza economica. Membrii Comisiei Europene au vehiculat suma de 40 de miliarde de euro pentru acest program. In plus, un asemenea program va incuraja in randul producatorilor dezvoltarea tehnologiilor verzi, scrie AutoMarket.