Cum se feresc miliardarii lumii de criza: fara printuri color si zboruri la business class. Sefii ArcelorMittal Galati raman fara roaming, mese de protocol si bilete la business class, iar salariatii TESA trebuie sa opreasca lumina sau caldura cand ies din birou si sa printeze draft fata-verso din cauza crizei. Documentul contine noutati importante si pentru ceilalti angajati ai companiei siderurgice. Administratia informeaza ca "nu se vor mai plati ore suplimentare", remunerate dublu pana acum. O alta masura ce are ca scop reducerea costurilor pe durata crizei consta in oprirea angajamentelor pentru muncitorii temporari si pentru forta de munca contractata, se arata in mailul transmis de management, scrie Cotidianul.

Autostrada spre munte s-a impotmolit in camp din cauza pecenegilor si a lipsei banilor. Dupa ce au lucrat de mai multe zeci de milioane de euro, constructorii de pe autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti si-au tras oamenii si utilajele pe dreapta, asteptand sa fie platiti de stat. Autostrada Moara Vlasiei-Ploiesti, cu o lungime de 43 de kilometri, este o parte din proiectul rutei Bucuresti-Ploiesti. Lucrarile pe primul tronson al proiectului, Bucuresti-Moara Vlasiei, lung de 19 kilometri, sunt facute de consortiul italian Pizzarotti-Tirrena Scavi, care a castigat licitatia pentru acesta in primavara anului trecut cu 152 de milioane de euro. Pretul a fost considerat de ceilalti concurenti ca fiind unul imposibil de mic. Acum, surse din randul constructorilor afirma ca asocierii italiene i s-a aprobat de catre Compania de Autostrazi o ajustare a pretului, care va ridica costul tronsonului la cel real, peste cel cu care s-a castigat contractul, relateaza Cotidianul.

Un job din domeniul IT ravnit de multi tineri care nu au experienta este cel de „game tester“. „Un «game tester» castiga intre 500 si 1.000 de euro lunar, iar in cazuri exceptionale venitul acestuia poate trece de 1.500 de euro, in functie de gradul de seriozitate“, spune Constantin Ferseta, citat de EvZ.

Actionarii Bancii Transilvania (BT) au angajat Merrill Lynch drept consultant pentru vanzarea institutiei de credit din Cluj, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax. De preluarea BT s-ar fi aratat interesata si o banca straina prezenta in Romania. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si cel mai important actionar persoana fizica, nu a dorit sa comenteze informatiile. Majoritatea titlurilor BT sunt detinute de firme si oameni de afaceri din Cluj, apropiati ai lui Ciorcila, fiecare dintre ei detinand cel mult 5% din titluri. Cel mai important actionar al institutiei de credit cu sediul in Cluj este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), afirma EvZ.

8.000 – 50.000 de euro pentru o casa de vacanta in Tenerife. Csilla si Barna Kiss din Targu Mures detin site-ul tenerife-online.ro, unde se pot face inscrieri pentru a putea primi invitatia in Tenerife. De sase ani, acestia colaboreaza cu Regency Resort Club, complexul unde si-a cumparat si Silviu Morar apartament si care face parte din reteaua de turism RCI. „Pretul locuintelor in regim de multiproprietate variaza de la 8.000 la 50.000 de euro, in functie de locatie, suprafata si dotare. Contractul se semneaza pe o perioada de 99 de ani si ai dreptul la o saptamana de cazare pe an”, ne-a declarat Csilla Kiss. Daca proprietarul se hotaraste sa vanda, o poate face la ce pret doreste. Daca cere un pret de trei ori mai mare decat cel de achizitie si gaseste cumparator, poate sa vanda si asa, informeaza Gandul.

Bogdan Mihoc, trezorier la UniCredit Tiriac Bank, ar putea fi prima victima in razboiul bancilor. Fotoliile bancherilor care au lansat atacuri speculative asupra leului incep sa zgaltaie. Primul care ar putea ramane gol este cel al lui Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei UniCredit Tiriac Bank, dupa cum au declarat surse citate de Gandul. Numele sau a fost legat de atacul speculativ monedei nationale alaturi de alte trei banci, acum doua saptamani. De altfel, actiunile lor nu au scapat neobservate, iar Consiliul Concurentei s-a autosesizat declansand o ancheta din oficiu.

Tariceanu, Atanasiu si Vosganian vor fi dati in judecata pentru decizia infiintarii «campionului energetic». Federatia Sindicala Hidroelectrica – Hidrosind a atacat in instanta Guvernul si Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) ca urmare a deciziei de transfer a activelor Hidroelectrica catre compania Electrica, in vederea infiintarii companiei nationale integrate decisa recent prin ordonanta de urgenta. Hidrosind a cerut daune morale in valoare de 20.000 de lei si plata cheltuielilor de judecata pentru adoptarea in regim de urgenta a infiintarii „campionului energetic”. „Luni vrem sa contactam partidele politice astfel incat Ordonanta de Urgenta 128/2008 sa poata fi atacata la Curtea Constitutionala, iar marti intentionam sa depunem plangeri penale la adresa premierului, a presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, si a ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, care si-au dat avizul pentru infiintarea companiei”, ne-a declarat Ilie Rosu, presedintele Hidrosind. Sindicalistii de la Hidroelectrica au criticat de mai bine de jumatate de an intentia autoritatilor de a crea un monopol pe piata de energie, scrie Gardianul.

Vosganian: Romania nu este intr-o criza financiara, ci intr-una de incredere. Vosganian apreciaza ca exista patru nivele ale crizei: cel de incredere, cel financiar, cel economic si cel politic. In prezent, dupa calculul sau, UE se afla in faza crizei economice, iar Romania in particular in cazul unei crize de incredere. Referitor la criza de pe piata de capital, ministrul considera ca nu sunt semnale de alarma serioase, deoarece "bursa noastra era volatila si inainte ca Europa sa intre in criza". Pentru a preveni totusi eventualele efecte care s-ar abate asupra Romaniei, in realizarea bugetului pe anul viitor s-a luat in calcul o marja de rezerva de 1,7 miliarde lei. "Daca se va ajunge intr-o situatie mai dificila, trebuie sa avem niste bani deoparte", a mentionat ministrul, citat de Capital.

Concurenta investigheaza piata monetara, desi nu are competenta. Consiliul Concurentei s-a autosesizat din presa ca bancile s-ar fi inteles sa urce dobanzile din piata monetara. Potrivit Legii 21, Consiliul nu are competenta de a investiga tranzactiile din piata interbancara. Bancherii cer respectarea secretului bancar, afirma Romania libera.

Cati romani pleaca acasa din cauza crizei? Criza financiara globala ar putea lichida din economie intre 17.000 si 250.000 de locuri de munca, potrivit unor estimari ale oficialilor din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES). Estimari puternic contestate de reprezentantii patronatelor si de cei din mediul de afaceri, care sustin ca in spatele declaratiilor se ascund “interese electorale”. “Ne asteptam ca rata somajului sa se majoreze cu maximum 2% in 2009, dar, in nici un caz, nu se va dubla. Este posibil ca numarul de someri sa ajunga la cel mult 600.000 de persoane”, a spus Akos Derszi, secretar de stat in MMFES. “Rata somajului pe anul 2009 nu are niciun motiv sa creasca, intrucat criza din Romania este un balon de sapun care s-a spart. Sunt posibile concedieri in industria usoara sau in constructii, din cauza reducerii comenzilor si a planurilor de reorganizare ale companiilor, dar miezul economiei va functiona in continuare”, spune Adrian Izvoranu, director executiv al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, scrie Business Standard.

Tanasescu: Cota unica poate creste daca e nevoie de bani. Fostul ministru de finante al PSD, acum reprezentantul Romaniei la FMI, afirma fara menajamente ceea ce niciun partid nu indrazneste: impozitele s-ar putea mari. "Politica de impozitare ar trebui sa tina cont de doua realitati: prima, legata de faptul ca bugetul va avea nevoie de resurse suplimentare pentru a putea sa faca fata scaderii de activitate, iar a doua legata de o mai buna colectare a veniturilor. Se poate avea in vedere fie o modificare a nivelului cotei unice pe o perioda determinata sau o modificare conceptuala, in sensul revenirii la un sistem progresiv, fara insa obligativitatea globalizarii veniturilor", a declarat Tanasescu intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Pe mana recomandarilor. Recrutarea de noi angajati a devenit o activitate continua pentru acele companii care se confrunta cu criza de personal si care inregistreaza pe deasupra si o rata ridicata a fluctuatiei in randul angajatilor. Astfel, angajarile realizate cu ajutorul recomandarilor au devenit o practica din ce in ce mai des utilizata in organizatii, iar cei care fac recomandari bune pot primi recompense care ajung uneori chiar la 1.000 de euro. Diferenta dintre „pile" si recomandari este clara. In timp ce sistemul de „pile" presupune promovarea unor persoane care nu performeaza, in schimbul unor avantaje materiale, angajarea prin recomandari presupune gasirea candidatilor potriviti cu ajutorul cunoscutilor si al angajatilor din cadrul firmei, afirma Revista Cariere

Criza nu-i domoleste pe IT-isti. Imaginea industriei IT este legata in mod reflex de bugete cu multe zerouri si candidati care dau peste cap grilele salariale. In urma cu putina vreme, in studiul „Total Remuneration Survey”, realizat de compania Mercer, era evidentiat faptul ca departamentele de IT, financiar si cel de vanzari si marketing au cel mai bine platiti angajati din multinationalele prezente in Romania. Media salariala a unui departament IT fiind estimata la circa 1.300 de euro brut. Desi mediul de business sta sub semnul prudentei, IT-stii raman la fel de nelinistiti si continua sa ceara recompense mai mari, scrie Revista Cariere