Preturile la imobilele din Bucuresti au scazut cu pana la 25%. Preturile au scazut considerabil pe segmentul imobilelor noi cu destinatie rezidentiala sau office, cat si la terenuri, conform reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola. Astfel, in ultima perioada s-a putut inregistra o scadere de 15-25% a preturilor pe aceste segmente in Capitala. "De cand lipsa de lichiditati este acceptata oficial atat de dezvoltatori, cat si de cumparatori, preturile au scazut considerabil si pe segmentul imobilelor noi cu destinatie rezidentiala sau office. Nici preturile terenurilor nu raman insensibile la criza mondiala sau la reticenta cumparatorilor, scaderi importante fiind inregistrate in special in zona de nord", au precizat reprezentantii EuroMetropola, citati de Capital.

Firmele de HR: Project managerii care refuzau 3.000 euro/luna acum accepta 1.000 euro. Numarul de CV-uri pe care le primesc recruiterii s-a triplat. Acestea vin mai ales din real estate si banci. Firmele de recrutare si executive search primesc tot mai multe CV-uri de la angajati din real estate, banci, productie, PR sau publicitate, care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum. "Daca acum un an gaseam doar doi copii 'fitosi', care cereau salariu fix de minimum 1.000 de euro si erau obisnuiti sa stea in showroom sa vina cumparatorii la ei si se credeau buni, acum vin oameni seriosi care se multumesc cu salarii de 600 de euro si inteleg ca ne va fi greu, astfel ca stau la birou de dimineata pana seara", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cei mai mari jucatori intrati recent pe piata, scrie Ziarul financiar.

Salariile cresc cu maxim 10% anul viitor, si doar pentru angajatii performanti. Desi este greu de estimat ce se va intampla pe piata muncii anul viitor, trei fenomene au fost identificate, pentru DailyBusiness.ro, de specialistii in resurse umane: salariile vor creste in continuare, insa nu la fel de euforic precum in anii trecuti, cu procente de maxim 10%, fluctuatia de personal se va domoli consistent, iar numarul de concedieri va creste, scrie DailyBusiness.ro

Scadere, cuvantul de ordine in bugetele pe 2009 ale marilor companii si banci. Din planurile pe 2009 ale companiilor locale, cele mai pesimiste asteptari le au Alro Slatina (metalurgie), care estimeaza o scadere a productiei cu 25%, Porsche Romania, care vede o scadere de pana la 10% a businessului, sau LukOil Romania, unde bugetul de investitii a fost taiat de zece ori si sunt luate in calcul concedieri. De asemenea, marile companii din energie, Petrom, Electrica, Transelectrica, Romgaz si Transgaz, si-au prognozat pentru anul viitor reducerea investitiilor si unele dintre ele se asteapta la venituri mai mici, scrie Business Standard.

Guvernul ungar aloca 7 mld. dolari pentru a salva tara de la recesiune. Guvernul ungar a anuntat joi lansarea unui plan de stimuli economici pentru a feri tara de intrarea in recesiune, insa banca centrala a anuntat ca recuperarea sistemului economic va fi lenta. Gordon Bajnai, ministrul economiei, a propus un pachet de 1.400 de miliarde de forinti, sau 6,88 miliarde de dolari, pentru sustinerea companiilor mici si mijlocii si pentru a salva locurile de munca, in urmatorii doi ani. Acesta a anuntat ca economia Ungariei este asteptata sa scada cu pana la 1% anul viitor, scrie Capital.

Primul telefon pre-4G se pregateste de debut. Producatorul de telefoane mobile taivanez High Tech Computer (HTC) si compania ruseasca Scartel au anuntat, ieri, lansarea la sfarsitul acestei luni in Rusia a primului telefon care integreaza standardul de telefonie GSM cu tehnologia WiMAX, ce ofera internet wireless de mare viteza pe suprafete mari, scrie EVZ.

Romanii cheltuie 70 mil. euro la schi in Salzburg. Romanii care au mers iarna trecuta la schi in regiunea austriaca Salzburg au cheltuit in total circa 65-70 mil. euro, potrivit lui Gerhard Leskovar, marketing manager pe Europa Centrala si de Est, Asia si Orientul Mijlociu al Salzburg State Board of Tourism din Austria. "Anul acesta asteptam o crestere cu 50% a numarului de turisti romani in sezonul de iarna. In total, anul trecut au fost in aceasta regiune de schi circa 29.000 de turisti romani, din care 70% au venit iarna. Fata de 2006, numarul de sosiri s-a marit cu aproape 76%", a declarat Leskovar, citat de Ziarul Financiar.

Proiectele imobiliare „verzi“ vin in Romania. Un apartament „verde“ poate aduce o economie la facturile de intretinere de pana la 50%. Doar patru proiecte imobiliare ecologice sunt in curs de dezvoltare sau vor fi construite, in curand, in Bucuresti, pentru o investitie totala de aproximativ 350 de milioane de euro. „Miscarea Verde abia incepe sa isi puna amprenta si asupra Romaniei. Firmele straine au inceput si vor continua sa insiste ca toate cladirile pe care le inchiriaza sau le achizitioneaza sa fie acreditate ca fiind «verzi», intrucat au o politica verde la nivel global“, ne-a spus Stephen Scrivens, de la Landscape Technology. Constructiile ecologice „verzi“ inseamna, in principal, imobile construite din materiale de constructii care se folosesc si la cele traditionale, dar mai bine protejate, astfel incat costurile de intretinere sa fie mult mai mici, scrie Cotidianul.

Proprietarii Charles de Gaulle Plaza au pregatit o noua achizitie. Fondul german de investitii GLL Real Estate Partners, care are in proprietate cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza (CGP), a anuntat ca are in plan extinderea portofoliului imobiliar local printr-o noua achizitie in lunile viitoare. Reprezentantii companiei au mai anuntat ca si-au prelungit contractul de inchiriere a etajului sase din cladirea CGP, pe care il ocupa operatorul de telefonie mobila Vodafone. “Compania are planuri sa-si extinda portofoliul in viitorul apropiat”, potrivit unui comunicat al GLL. Germanii au achizitionat, in vara anului 2006, prin intermediul vehiculului investitional EU Accession Fund, cladirea de birouri CGP pentru suma de 80 mil. euro, cea mai mare tranzactie la acel moment, scrie Business Standard.

Dealerii ne zoresc sa cumparam masini noi. Doar in cursul lunii octombrie au fost inscrise in circulatie, in tara noastra, aproximativ 37.000 de masini folosite, fata de 24.000 noi. Inmatricularile de autoturisme noi au scazut in octombrie anul curent cu 9% fata de septembrie si cu peste 12% fata de octombrie anul trecut, reiese din compararea datelor furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), scrie EVZ.

F5 si Kondiment au creat Sellerator: prima platforma de servicii integrate e-commerce din Romania. Sellerator, proiect dezvoltat in parteneriat de F5 si Kondiment, propune un set integrat si personalizat de solutii e-commerce tuturor celor care doresc sa-si extinda afacerea sau sa dezvolte noi proiecte in mediul online. "In Romania este nevoie de o solutie de e-commerce care sa ofere siguranta magazinelor online, iar acestea sa se concentreze pentru satisfacerea nevoilor cumparatorilor si a serviciilor oferite. Sellerator vine in intampinarea nevoilor atat a magazinelor online, cat si a clientilor acestora. Sunt sigura ca parteneriatul F5 - Kondiment va contribui la cresterea pietei de e-commerce din Romania si Sellerator va fi unul dintre jucatorii importanti ai acesteia", a declarat Emilia Gorgota, director general Sellerator, citata de Cotidianul.

Petrom vrea sa rascumpere actiuni de pe Bursa pentru a le da angajatilor. Conducerea Petrom va propune actionarilor in sedinta planificata pentru 16 decembrie aprobarea unui program de rascumparare a actiunilor proprii, potrivit convocatorului transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Conform reprezentantilor companiei, actiunile rascumparate vor fi acordate angajatilor Petrom, ca urmare a protocolului semnat cu Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din cadrul companiei, condusa de Liviu Luca, scrie DailyBusiness.ro

Marci celebre se vand ieftin la outlet-ul de pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Bucurestenii vor gasi in Fashion House Outlet 65 de magazine de firma la preturi cu pana la 70% mai mici decat in mall-urile obisnuite. Prima faza a proiectului Fashion House Outlet, cel dintai magazin de tip outlet din tara, isi va deschide portile miercuri, pe 26 noiembrie, la ora 12:00. Situat la kilometrul 13 al autostrazii Bucuresti-Pitesti, in incinta parcului de retail West Park, Fashion House Outlet va include, pentru moment, 65 de branduri, printre care Adidas, Puma, Benetton, Replay, Mango, Stefanel, Levi’s, BSB, Samsonite sau Kenvelo. Totodata, mixul de magazine inglobeaza si o unitate Mobexpert si un centru Diverta, scrie Cotidianul.

Criza nu demoleaza afacerile sanatoase. Actionarul majoritar al grupului de firme Coral din Tulcea crede ca diminuarea profiturilor este rezolvarea pentru problemele financiare intampinate de mediul de afaceri. Cornel Georgescu, proprietarul mall-ului Coral Plazza din Tulcea, crede ca speculatorii vor avea de suferit, in timp ce afacerile solide vor rezista crizei financiare. Omul de afaceri Cornel Georgescu a inaugurat in aceasta toamna un mall in orasul Tulcea. Firmele care au inchiriat spatii in centrul comercial au semnat contracte ferme, pe perioade cuprinse intre cinci si zece ani, astfel incat criza financiara nu i-a afectat businessul lui Georgescu in niciun fel, scrie Adevarul.

Topul gadgeturilor pe 2008. Imprimanta de mana, MP3-ul transformat in mixer de DJ sau aparatul foto cu GPS si Internet nu mai reprezinta din acest an o simpla recuzita science fiction. Cele mai inovative gadgeturi ale anului ce sta sa se incheie au fost inventariate de revista „Popular Science“. Unul dintre cele 14 aparate ce au revolutionat tehnologia acestui an este camera Vision Research Phantom V12, „cea mai rapida camera de pe glob“, potrivit publicatiei americane. De altfel, NBC a folosit deja un prototip al acestui aparat pentru a surprinde cat mai fidel miscarile gimnastilor de la Olimpiada de la Beijing. La pretul de 87.000 de dolari, camera video atinge, la rezolutie inalta, performanta de 6.933 de cadre pe secunda. O alta noutate a anului este aparatul foto Nikon D90, prima camera SLR cu lentile intersanjabile in stare sa filmeze in high definition, idee preluata recent si de Canon, scrie Cotidianul.

In 2009 vom avea 40 de km noi de autostrada! La sfarsitul anului viitor ar putea fi dati in folosinta 40 de km din Autostrada Transilvania, intre Campia Turzii si Cluj. Romania ar putea beneficia incepand cu noiembrie 2009 de o noua portiune de autostrada. Este vorba despre 40 de kilometri din tronsonul Campia Turzii-Gilau, care apartine de autostrada Transilvania. Daca vor fi realizate doua noduri de legatura la Cluj-Napoca, o prima portiune din autostrada Transilvania va putea fi deschisa circulatiei auto. Tronsonul Campia Turzii-Gilau are o lungime totala de 52.5 kilometri, din care 40 de kilometri vor fi asfaltati in iunie 2009, scrie Automarket.ro

Paharelul de tuica, indicator de criza. Spirtoasele fabricate in Romania ar putea sa se scumpeasca de la anul, ca urmare a cresterii cursului de schimb la care se calculeaza acciza pentru alcool. Vanzarile de spirtoase de import vor creste cu 30-40%, in ciuda crizei. In plina criza, producatorii autohtoni de bauturi spirtoase industriale mai vorbesc despre cresterea vanzarilor doar de Craciun, dar nu la fel ca in anii trecuti. Dupa care, de la inceputul anului viitor, odata terminate rezervele pe care si le fac mai toti romanii de sarbatori, situatia se va schimba. „Vanzarile de spirtoase romanesti vor scadea cu cel putin 10%, in lunile ianuarie-februarie, perioada in care de obicei se reduce consumul nu numai de alcool, dar si de alimente”, ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice – Garant, scrie Gandul.

Coreeni de la UMID ne uimesc cu cel mai mic laptop creat vreodata. Firma coreana UMID a plecat pe drumul deschis de Asus cu Eee PC si s-a dus mai departe. Poate prea departe. Ecranul are aceeasi rezolutie cu cel a unui MSI Wind, insa nu are decat 4.8” si este incadrat de un difuzor si o camera de 1.3 MP. Tastatura alba are doar 56 de taste inghesuite, ale caror dimensiune incearca sa se apropie de cea a tastelor lui Eee PC 700. Procesorul care animeaza dispozitivul este tot un Intel Atom, dar probabil cu o pastila mai mica. Frecventa sa este 1,33 GHz, de-ajuns pentru a rula Windows XP sau Linux. Nu credem insa ca Windows Vista, al treilea sistem de operare cu care producatorul doreste sa lanseze micutul laptop, va rula bine la aceasta frecventa si doar cu 1 GB de memorie RAM, noteaza Go4it.ro

Nissan GT-R a castigat premiul pentru cea mai avansata tehnologie. Nissan GT-R a castigat premiul pentru cea mai avansata tehnologie, unul dintre cele mai ravnite premii oferite in cadrul editiei "Car of the Year" 2008-2009 in Japonia. Selectia finala, realizata de Comitetul Executiv Japonez, a avut loc la Oiso pe 10-11 noiembrie. La alegerea castigatorului, juriul a decis ca Nissan GT-R este “un supercar care ofera performanta inalta si emisii reduse, care se caracterizeaza printr-o structura care combina fibra de carbon cu aluminiu si otel, plus transmisia cu dublu-ambreiaj si primul sistem independent din lume 4WD", scrie Auto.ro