Analistii prezenti in emisiunea Money Show (The Money Channel) au fost de parere ca Romania nu poate evita problemele prin care trec si celelalte economii europene si au recomandat companiilor sa isi restructureze afacerea preventiv. In opinia lor, banii sunt mai putini si mai scumpi chiar daca pe plan extern vedem injectii importante de capital.

Costurile refinantarii au crescut iar bancile vor fi in continuare reticente sa acorde imprumuturi chiar daca politica dusa de BNR ar fi mai relaxata.

"Eu cred ca bancile oricum nu ar da drumul la creditare fata de ceea ce exista in momentul de fata, pentru ca exista taieri de locuri de munca, exista diminuari de active, bancile se vor proteja inainte ca BNR sa le protejeze. Chiar daca vedem injectii de capital banii sunt mai putini decat erau in economia globala acum un an si jumatate si vor continua sa fie din ce in ce mai putini", a declarat Dorin Ghidiu, investitor pe pietele externe.

In aceste conditii companiile vor trebui sa ia masuri de reorganizare a afacerii pana nu este prea tarziu. "Solutiile sunt de bun simt. La nivel de companii este recomandat sa isi restructureze afacerea preventiv sa nu astepte pana in ultimul moment sa faca acest lucru, sa inceapa sa renegocieze contracte, sa elimine pozitii care nu sunt esentiale in bunul mers al firmei", a precizat Matei Paun, managing partner BAC Investment Bank.